KARI PEDERSEN Med seg har hun den fire år gamle hannhunden Aico som er trent til å søke etter mennesker i nedraste hus. Helene Sæterdal og Aico er med i redningsgruppen Norsar som skal bistå i letearbeidet.

— Akkurat nå kjennes det kaotisk, sa Helene Sæterdal da BT snakket med henne i går kveld. Telefonen om Iran-turen var kommet bare timer tidligere. Helene trengte bare å sjekke at vaksinasjonspapirene var oppdatert før hun sa ja. Oppdraget i Iran er hennes første store med redningshund.

Norsar er et samarbeid mellom Norske Redningshunder, Oslo Brann- og redningsetat og Norsk Luftambulanse, forteller nestleder Rolf Bakken. Til Iran sender Norsar en gruppe på ca. 10 redningshunder med støttemannskaper. Oppdraget skal vare maks 10 dager.

I Etne satt samboerparet Eric Mills og Nina Forus klare med hver sin redningshund. Men en del praktiske problemer gjorde at de var usikre på om det ble Iran-tur da BT gikk i trykken.

Flere land har allerede lovet å bidra med assistanse i form av søke- og redningsteam, mat, medisiner og diverse utstyr. Det gjelder bl.a. Russland, Storbritannia, Tyskland, Spania og USA. Også Norge er beredt, sier David Hansen, politisk rådgiver i Utenriksdepartementet.

Flere internasjonale jordskjelvorganisasjoner er på vei til området. FNs humanitære samordningsorganisasjon OCHA, som ledes av Jan Egeland, skal koordinere hjelpearbeidet.