— Jeg mener det bør være en klar fare til stede før vi tar i bruk militære midler, sa den republikanske senatoren Arlen Spector til TV-stasjonen CBS. Han minnet også om motstanden som i sin tid var mot Vietnamkrigen både i Kongressen og den amerikanske befolkningen.

Senator og demokrat Bob Graham påpekte at USA har andre viktige utenrikspolitiske mål enn å styrte Saddam Hussein, blant annet å spore opp Osama bin Laden.

I et leserinnlegg som ble publisert i avisa The New York Times søndag, advarer tidligere utenriksminister James Baker mot at USA starter en krig mot Irak uten støtte fra sine allierte.

— Vi bør gjøre vårt beste for å unngå å måtte starte en krig på egen hånd. Presidenten bør avvise rådene fra dem som mener at vi skal føre krigen alene, skriver han.

Baker var utenriksminister under USAs forrige krig mot Irak i 1991, og er en viktig politisk støttespiller for president Bush. Han foreslår nå at USA bør be FNs sikkerhetsråd om en resolusjon som fornyer kravet om at FNs våpeninspektører må slippes inn i Irak, og som godkjenner bruk av militær makt for å tvinge Irak til å la inspektørene komme inn i landet.

Forslaget betyr dermed at Irak kun bør angripes dersom landet ikke gir etter i konflikten med FN, noe både Spector og Graham støtter.

Lederen for FNs våpeninspektører, Hans Blix, hevder derimot at det ikke er nødvendig med flere FN-resolusjoner som ber Saddam Hussein om å slippe inn inspektørene.

— Problemet er at Irak ikke retter seg etter sanksjonene, sa svenske Blix i et intervju på den amerikanske TV-kanalen NBC søndag.

(NTB)