KLAUS JUSTSEN

Barack Obama kan få vanskelig for å leve opp til de enorme forventningene som stilles til den nye demokratiske senatoren, etter at han erobret posten i Illinois med et rekordstort flertall.

Obama blir eneste svarte medlem av Senatet, der bare fire medlemmer hittil har vært av afrikansk opprinnelse. Etter en medrivende tale under det demokratiske partikonventet i juli og tirsdagens overbevisende seier nevnes den 43-årige juristen allerede som en realistisk kandidat til å bli USAs første president fra en minoritet.

Overraskelse

Under valget samlet Obama flere stemmer enn noen annen politiker i Illinois' historie, og han fikk mer enn 70 prosent mot en kandidat som kjempet for å nå 25 prosentgrensen i en stat som for seks år siden sendte en republikaner til Senatet.

Barack Obama var en overraskelse da han vant det demokratiske primærvalget, men seieren hans i det avsluttende oppgjøret har vært ansett som en selvfølge etter at den republikanske kandidaten Jack Ryan ble tvunget til å trekke seg etter at rykter om en sex-skandale kom til overflaten.

Jakten på en ny republikansk kandidat trakk ut i ukevis, og ble først avsluttet da radioverten Alan Keyes trådte til. Det viste seg raskt at den svært høyreorienterte svarte Keyes var sjanseløs mot en motstander som var i stand til å samle støtte fra alle kretser.

Et foreløpig resultat viste at Obama fikk ni av ti stemmer fra svarte amerikanere og syv av ti fra hvite. Selv registrerte republikanere foretrakk ham med klart flertall.

Etter seieren understreket den nyvalgte senatoren at den ikke var et mål i seg selv, men bare slutten på innledningen for en mann med kenyansk far og en hvit mor, som vokste opp hos besteforeldrene på Hawaii.

— Når alt kommer til alt, vil vi ikke bli bedømt etter hvor stor seier vi vant, men om vi er i stand til å sikre konkrete forbedringer for alle mennesker som har det vanskelig.

- Mye velvilje

Senator Dick Durbin, Illinois' andre demokratiske medlem, fremhevet at hans nye kollega blir møtt med mye velvilje. Andre påpekte advarende at Senatet er et sted som ser på nye medlemmer med skepsis og et sted hvor det forventes at man tjener sine lærepenger ved hardt arbeid, før man for alvor trer frem i rampelyset.

Peter Fitzgerald, som ga opp sin plass i Senatet etter kun seks år, selv om han hadde gode sjanser til å bli gjenvalgt, advarte sin etterfølger om at det bak en vennlig mottakelse kunne skjule seg forsøk på å undergrave et nytt medlem som allerede er nevnt som en kommende presidentkandidat.

I første omgang valgte Barak Obama, hvis navn ofte blir nevnt i motsatt rekkefølge, å feire seieren sammen med hustruen Michelle og familien, som i valgkampen er økt fra to til tre barn.

Han går fra jobben som professor i forfatningsrett ved Chicago University, men med eksamen fra berømte Harward University og en hustru som også er advokat, har den nye senatoren litt å falle tilbake på, hvis politikk i Washington blir en skuffelse.

VALGDAG: Barack Obama og konen Michelle avgav stemme i sin valgkrets i Hyde Park, Chicago. Etterpå svarte de villig på spørsmål fra journalister.<p/> FOTO: FRANK POLICH, REUTERS