Den prestisjetunge komiteen arbeider nå med en rapport om saken, som vil rette skarp kritikk mot den amerikanske etterretningsorganisasjonen og dens leder George Tennet.

Komiteens medlemmer mener rapportene om Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen var hastig sammenrasket, og bygd på annenhånds informasjon, enkeltkilder og omstridte opplysninger.

Det opplyser både demokratiske og republikanske representanter i komiteen til Washington Post.

Svekket troverdighet

— Jeg er bekymret over troverdigheten til etterretningstjenestene, sier formannen i komiteen, republikaneren Pat Roberts.

Demokratene i komiteen er enige, men advarer samtidig mot å legge all skyld på amerikansk etterretning og dermed frita Bush-administrasjonen for kritikk.

Demokratene ønsker derfor en mer grundig gransking, og mener Senatets etterretningskomité bør vente med å trekke endelige konklusjoner til Bush-administrasjonens egen våpenjeger i Irak, David Kay, avslutter sitt arbeid.

Kay har til nå ikke funnet spor etter masseødeleggelsesvåpen i Irak, ei heller tegn til at Saddam Husseins regime hadde aktive program for å utvikle slike.

— Det lar seg ikke gjøre å legge frem en komplett rapport uten David Kays endelige rapport, og en belysning av hele spørsmålet om bruk av etterretningsinformasjon, mulighetene for at den ble manipulert og tilpasset behovet, sa demokraten John Rockefeller fredag.

Påvirket CIA

Demokratene i Senatet holdt fredag en pressekonferanse der tre tidligere CIA-offiserer deltok, og kom med harde anklager mot Bush-administrasjonen for å ha lagt utilbørlig press på etterretningsorganisasjonen.

— Det ble presset på for å få informasjon som støttet påstandene om at Saddam Hussein var knyttet til global terrorisme, og at han utgjorde en klar fare, ikke bare for sine naboer men også for USA, sa CIAs tidligere operasjonsleder Vincent Cannistraro.

Ifølge Cannistraro oppsøkte visepresident Dick Cheney minst to ganger CIA-hovedkvarteret for å påvirke rapportene som ble skrevet.

CIA-sjef George Tenet (t.v.) i møte med president George W. Bush og visepresident Dick Cheney. FOTO: REUTERS