ERIK HOLM NILS PEDER KOLBY PEDERSEN

Det er byggingen av et nytt kontroversielt helsesenter som er årsaken til bråket i Austin. Byggherre er Planned Parenthood, en nasjonal organisasjon som blant annet gir seksualundervisning, prevensjonsveiledning og utfører aborter. Organisasjonen vil bygge en ny og større klinikk, men har møtt uventet hard motstand. En motstand som er resultatet av én manns overbevisning og standhaftighet.

Og trusler.

Truet med represalier

Chris Danze er medeier i sementfirmaet Maldonado og Danze Inc. Han er dypt religiøs og har gjennom mange år vært en ivrig abortmotstander. Sammen med andre entreprenører fikk han tilbud om å levere sement til byggingen, og derfra gikk det galt for Planned Parenthood.

— Danze ville ikke levere sement til klinikken, og han fikk andre underleverandører med seg. Det betydde at vi ikke kunne komme i gang med arbeidet, sier Danielle Tierney, informasjonssjef for organisasjonens avdeling i Austin.

Danze brukte sine kontakter i Austin-området til be innstendig andre underentreprenører om ikke å bygge for Planned Parenthood.

— Jeg fortalte dem at det ikke var noen god idé å jobbe for Planned Parenthood, hvis de også fremover ville ha renovasjons og bygningsarbeid for de mange kirkene her i staten. De slår jo folk i hjel på et sånt sted, sier Chris Danze.

Ekkel smak i munnen

Etter hvert som omtalen av boikotten stadig ble større, trakk hovedentreprenøren, Browning Construction, seg plutselig ut av prosjektet.

«Vi har bedt om å få kontrakten annullert, da vi, grunnet begivenheter utenfor vår kontroll, ikke ser oss i stand til å sikre nok underentreprenører og leverandører ti, at vi kan fullføre prosjektet tidsnok», heter det i en pressemelding fra selskapet..

Den eneste av underleverandørene som ønsket å stå frem, var David May fra taktekkerfirmaet DR Kidd. Han sa i et radiointervju at selv om han personlig var imot abort, etterlot Danzes kampanje en ekkel smak i munnen på ham:

— Man kan appellere til min sympati for visse saker, men trusler og utpressing henger i mine øyne ikke sammen med abortmotstand. Og jeg tror heller ikke på at det å legge tak på en bygning er en synd.

Det er det for Chris Danze. Han og hans støtter fortsatte med å kontakte de bedriftene som var inne i bildet til prosjektet. Han fikk laget en hjemmeside, der han la ut bilder av bygningsarbeidere, bedrifter og andre som befant seg på byggeplassen på nettet, noe som skapte sterke reaksjoner.

— Folk skal vite hvem det er som jobber på et slikt sted. Så jeg drar jevnlig forbi for å ta bilder, sier Danze.

- Verre enn nazistene

Planned Parenthood har eksistert i USA siden 1916, og i dag har organisasjonen 125 avdelinger over hele landet. Ifølge Danielle Tierney hjelper den eksisterende klinikken i Austin 7000 mennesker hvert år, hovedsakelig unge jenter. Med mer plass i den nye klinikken blir det tallet til 20.000.

Danze er ikke imponert når Planned Parenthood sier de hjelper jenter i nød. For ham er det snakk om rent mord - og det i store mengder.

— De er jo verre enn nazistene. Nazistene drepte 8-9 millioner. Planned Parenthood har på landsbasis drept 40 millioner barn siden abort ble legalisert her i landet.

Paradoksalt nok har Danzes aksjoner betydd større bidrag til Danielle Tierney og hennes kolleger. Mange sinte borgere har protest-donert store beløp til klinikken og i alt sendt to millioner kroner mer enn det Planned Parenthood hadde budsjettert med.

Likevel føler Tierney at organisasjonen kjemper en hard kamp.

— Unge har ingen steder der de kan få undervisning om prevensjon. Seksualundervisningen er under all kritikk. Den lærer bare de unge at de skal holde seg borte fra sex. Den lærer dem ikke om seksuelt overførte sykdommer, bruk av prevensjon eller uønsket graviditet. Til gjengjeld støtter staten en folder om abort med løgner som for eksempel at kvinner har større risiko for brystkreft hvis de tar abort, beklager hun.

Byggingen av klinikken i Austin er nå kommet i gang igjen i Austin med 3-4 måneders forsinkelse. Men for Chris Danze er slaget ikke tapt ennå. Han gjesteforeleser for interesserte meningsfeller fra hele landet og gir dem gode råd så de kan føre tilsvarende kampanjer andre steder i landet.

— Det er selvsagt skuffende at byggingen er i gang igjen, men den skal nok bli stoppet. Jeg er sikker på at Planned Parenthood ikke får lov å eksistere. Det de gjør er feil.