TORGEIR NORLING

At de forsto at slaget var tapt og fant ut at de slett ikke hadde lyst til å bli martyrer likevel, er godt mulig. For morgenen etter forsvant de like fort som de kom. Hjem til Egypt, Jemen og Libya.

Spørsmålet flere stiller seg er om medlemmer av Saddams regime, eller kanskje Saddam selv og hans familie, kan ha tatt samme vei ut av Irak.

Advarer Syria

Amerikanske myndigheter har gjentatte ganger anklaget Syria for å hjelpe Saddams regime. Sist ut var USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld, som hevdet at landet hjalp representanter for det fallende regimet ut av landet. Også i Syrias hovedstad Damaskus går ryktene om at Saddams menn kan ha tatt seg over grensen.

Ifølge heller tvilsomme kilder skulle Saddams kone og tre døtre allerede for to uker siden være innlosjert ved den irakiske ambassaden i Damaskus. Lite trolig med tanke på at USAs ambassade ligger tvers over gaten for den irakiske. Amerikansk etterretning har orkesterplass til å studere alle bevegelser inn og ut av Iraks representasjon.

Et annet rykte hevdet at Saddams regime hadde booket luksushotellet Cote de Azur de Cham i nærheten av Latakia ved den syriske middelhavskysten.

Også dette ryktet kan klassifiseres som mindre sannsynelig. På grunn av turistflukten fra Syria var bookingansvarlig for hotellet henrykt da vi utga oss for å være tyske turoperatører og bestilte 15 rom for to uker. Hun ville neppe vært like fornøyd om hotellet allerede var okkupert av et fallende irakisk regime.

Utstrakt smugling

At flere medlemmer av Saddams regime kan ha krysset grensen til Syria er likevel godt mulig. Ikke minst på grunn av den tidligere svært utstrakte smuglingen av olje og forbruksvarer mellom de to landene.

Som konsekvens av de internasjonale sanksjonene mot Irak har forretningsmenn i Syria med gode forbindelser til Bagdad tjent seg søkk rike, blant annet på å selge olje, kjøpt til halv pris i Irak, videre på verdensmarkedet. Det er ikke utenkelig at deres forretningsforbindelser i Bagdad, i disse dager, kan ha bedt om en aldri så liten gjenytelse.

Lite trolig

Observatører i Damaskus tviler imidlertid på om Syria tar sjansen på å skjule Saddam Hussein eller andre profilerte medlemmer av regimet i Bagdad. For det første har aldri forholdet mellom de autoritære regimene i Syria og Irak vært spesielt godt. Syria var blant annet på USAs side i den første Golfkrigen i 1991, og har i den senere tid samarbeidet med amerikansk etterretning for å pågripe al Qaida-operatører i kjølvannet av terrorangrepet 11. september.

Et annet forhold er at Syria er under enormt press fra USA. Ikke bare for å være en støttespiller til Saddams regime, men også for sin åpne støtte til Hamas og Hizbollah. Grupper som USA har definert som terroristorganisasjoner.

Observatører i Syria frykter at landet etter Irak er neste på USAs liste over land som skal «demokratiseres», og at det om Saddam skulle dukke opp i tillegg, ville være for rent selvmord å regne.

Høy aktivitet

Bevegelser ved Al Majed hotell i Damaskus bekrefter likevel at det er høy aktivitet blant Saddams menn i Syria. Under normale omstendigheter ville det særdeles hyggelige hotellet vært fullt av vestlige turister. Med krigen i Irak har imidlertid klientellet endret seg betraktelig.

I flere dager fungerte hotellet som «asylmottak» for irakiske diplomater utvist fra Thailand og Jordan. Flyktende irakiske forretningsmenn og en sympatisk, om naiv, fransk martyrsoldat har utgjort andre av gjestene.

I går kom en representant fra det irakiske konsulatet i Tyrkia på besøk. Han ble fem timer, før han sjekket ut av hotellet og forsvant.

NYTT KLIENTELL: Klientellet ved Al Majed hotell i Damaskus har endret seg betraktelig siden krigen startet. Makrem fra Frankrike kjemper i disse dager, om han fortsatt er i live, mot de amerikanske og britiske styrkene i Irak.<br/> Foto: TORGEIR NORLING