Mohammed Shaker Habeishi var bare tre år gammel da staten Israel ble proklamert i 1948. Mens hundretusener av palestinere ble drevet på flukt, valgte Mohammeds foreldre å bli værende i landsbyen Abu Snan, og takket ja til israelsk statsborgerskap. Hver femte israelske statsborger er i dag det myndighetene kaller israelske arabere.

Første gang

Mens de første meldingene etter søndagens bombe i Nahariya gikk ut på at selvmordsbomberen var en palestinsk flyktning fra Sør-Libanon, ble det senere klart at så ikke var tilfelle.

Seksbarnsfaren Habeishi var ikke bare dobbelt så gammel som de fleste andre selvmordsbombere, han var også israeler. Det har aldri skjedd før.

Hamas-aktivist

Den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet hadde angivelig Habeishi i søkelyset, og gjennomsøkte for ti dager siden familiens hus uten å finne ham.

Habeishi var aktiv i lokalpolitikken, og tilhørte en lovlig islamsk gruppe i Abu Snan, som i dag har 10.000 innbyggere.

I august sluttet Mohammed Shaker Habeishi seg ifølge Sin Bet til Hamas-bevegelsens væpnede gren, Ezzedin al-Qassam-brigadene, under deres leder i Jenin-området, Qayas Adwan. Hamas tok søndag tok på seg skylden for bomben i Nahariya.

Jenin er under palestinsk selvstyre, og den israelske sikkerhetstjenesten hevder at den gjentatte ganger ba palestinsk politi pågripe Habeishi. Som svar skal de ha fått at han var israelsk statsborger, og ikke å finne i det palestinske selvstyreområdet.

Illusjon

Søndagens selvmordsbombe i Nahariya viser at veisperringer, blokade og militær maktbruk, eller planene om høye piggtrådgjerder rundt de palestinske områdene på Vestbredden og Gaza-stripen, ikke kan gi israelerne den trygghet de ønsker.

Ledende medlemmer av militante palestinske grupper understreker overfor NTB at slike tiltak bare vil gi israelerne en illusjon av trygghet.

— Det hele er svært enkelt: Det palestinske folk lever under okkupasjon. Vil Israel ha fred og sikkerhet, må de oppheve denne okkupasjonen, sier PFLP-lederen Ali Jaradat. Budskapet fra Hamas er det samme.

— Gjør slutt på okkupasjonen, så vil heller ingen flere israelere bli drept. Da trenger ingen lenger å føle seg utrygge, sier Hamas-lederen Hassan Yusef til NTB.

Diskriminert

Israels 1,2 millioner palestinere har lenge blitt diskriminert i Israel, noe de knapt kjørbare veiene, et elendig skole- og helsetilbud og høy arbeidsledighet i de såkalte arabiske områdene er talende bevis for.

Israels maktbruk mot deres palestinske brødre på Vestbredden og Gaza-stripen det siste året har skjerpet bitterheten ytterligere, og da 13 fredelige demonstranter ble skutt ned og drept av israelsk politi i byene Baqa el-Gharbiya, Umm el-Fahm og Nazaret i oktober, slo bitterheten ut i hat.

Det første utslaget av hatet var en massiv boikott under valget i februar, som kostet Ehud Barak og det israelske arbeiderpartiet valgseieren. Det siste utslaget var søndagens selvmordsbombe.

Frykter hevn

I Abu Snan frykter innbyggerne å bli stemplet som femtekolonister, og bli utsatt for hevn fra israelsk side, etter at det ble kjent at selvmordsbomberen var en av deres egne.

— Jeg er redd for hva politiet kommer til å gjøre, eller for at jødiske ekstremister vil hevne seg på oss, medga en av innbyggerne overfor nyhetsbyrået AFP mandag.

Søndag angrep israelske kamphelikoptre flere palestinske kontorer og politistasjoner på Vestbredden, og i morgentimene mandag ble en palestinsk politimann drept og fem andre såret under et israelsk rakettangrep mot en veisperring utenfor Jenin.

En av Mohammed Shaker Habeishis sønner ble samtidig pågrepet av israelsk politi, og anklaget for å ha hjulpet faren med å gjennomføre selvmordsaksjonen.

Mohammed Shaker Habeishi er den første israelske statsborgeren som har sprengt seg selv i lufta som selvmordsbomber i Israel.
Foto: AP/SCANPIX