Antallet personer som er bekreftet drept i eksplosjonene hadde onsdag kveld steget til 24, mens sykehuskilder sa det virkelige antallet drepte er 30. Tre selvmordsbombere detonerte flere bilbomber i Algeries hovedstad, en av dem rett utenfor statsministerens kontor, ifølge politiet.

Gruppen som kaller seg al-Qaida i det islamske Maghrib, og som tidligere var kjent som Salafistgruppen for Forkynnelse og Kamp (GSPC), har tatt på seg ansvaret for selvmordsaksjonen. En talsmann for gruppen ringte onsdag til TV-stasjonen Al Jazeera og sa det var den som sto bak bombeeksplosjonene.

– Feig handling

I en uttalelse som er lagt ut på en internettside viser gruppen fram bilder av de tre personene som skal ha utløst bombene. I tillegg tar den ytterliggående organisasjonen på seg ansvaret for voldelige aksjoner i nabolandet Marokko.

Statsminister Abdelaziz Belkhadem som kom uskadd fra angrepet onsdag, kaller bombeaksjonen for en «feig og kriminell handling».

Frankrike, som styrte Algerie fram til uavhengigheten i 1962, forsikrer at de algeriske myndighetene kan regne med støtte i kampen mot terror. Den franske utenriksministeren Philippe Douste-Blazy sier i en uttalelse at han reagerer med frykt og sinne på bombeaksjonene i den algeriske hovedstaden.

222 såret

Mens den ene bombeeksplosjonen rammet området ved statsministerens kontor, ble minst én annen bombe utløst ved en lokal politistasjon i forstaden Bab Ezzouar, øst for selve byen. Her ble elleve mennesker drept, ifølge politifolk på åstedet.

Det offisielle algeriske nyhetsbyrået APS skriver at til sammen 222 mennesker ble såret i angrepene.

– Jeg trodde det var slutt på eksplosjoner i Alger, sa 25 år gamle Leila Aissaoui som onsdag sto gråtende i nærheten av regjeringsbygningen hvor den første bomben ble utløst.

Her fikk flere bygninger vinduene blåst ut i det kraftige smellet, og glasskår føyk så langt som 300 meter unna eksplosjonsstedet.

Tusenvis av panikkslagne mennesker strømmet ut i gatene etter eksplosjonen, mens politibiler og ambulanser kom til stedet.

Økt voldsnivå

Voldshandlingene har økt i omfang i Algerie etter at den islamistiske opprørsgruppen GSPC forandret navn til Al-Qaeda i det islamske Maghrib i januar i år.

Algeriske analytikere mener bombeaksjonene onsdag, som er de verste på flere år, kan være en reaksjon på at regjeringen har trappet opp innsatsen for å bekjempe opprørerne.

– Jeg tror ikke gruppen er i stand til å styrte regjeringen. Men den har åpenbart midlene som skal til for å forstyrre livene til fredelige mennesker i Algerie, sier Anis Rahmani, som er ekspert på sikkerhetsspørsmål.

LOUAFI LARBI