MARIT HOLM

Kommandørkaptein Thom Knustad ved Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå utenfor Stavanger, avviser at det norske vaktholdet har vært for dårlig.

— Hovedansvaret for sikkerheten er det afghansk politi som har. De norske mannskapene skal bistå afghansk politi med patruljering og liknende. Selvmordsaksjoner er det uansett vanskelig å beskytte seg mot, sier Knustad til Bergens Tidende.

Taliban har påtatt seg skylden for søndagens selvmordsaksjon, der tre amerikanske politiinstruktører og to afghanske politimenn ble drept. Tv-kanalen Al-Jazeera viste søndag ettermiddag bilder av brennende biler og lik som lå i gatene. Det er foreløpig uklart hvor mange som ble såret i bombeaksjonen, men også sivile skal være rammet.

En rekke hjelpeorganisasjoner holder til i området som ble rammet. Rhine Skaanes (bildet) og Harry Slengesol ved Den Nationale Scene (DNS) i Bergen befant seg rett i nærheten da det smalt.

— Vi satt faktisk i et møte med den norske ambassadøren, forteller Skaanes. - Store områder er nå avsperret, men vi så knuste vinduer og ødeleggelser fra bilen.

DNS samarbeider med det afghanske nasjonalteateret, Kabul Nendari. Dette teateret er flere ganger blitt overfalt av Taliban, og har fått ødelagt mye utstyr. I Kabul skal Skaanes og Slengesol blant annet ansette en koordinator, som skal ta seg av kontakten mellom DNS og Kabul Nendari.

Rhine Skaanes forteller at de ikke føler seg spesielt utsatt, gårsdagens selvmordsaksjon til tross.

— Vi er forsiktige, og blir passet på hele tiden, sier hun.