JAN TYSTAD

Det er den britiske journalisten Paul McMullan som i gårsdagens Sunday Express avslører det hjerteskjærende tilbudet han fikk på gaten i London.

Journalisten traff den 18 år gamle moren Anne-Marie Reilly på undergrunnsstasjonen Bond Street, en av de populære handlegatene i det sentrale London. Reilly og hennes to år gamle datter tigget småpenger fra forbipasserende. Journalisten utga seg for en forretningsmann som hadde en kone som ikke kunne få barn, og ble straks tilbudt Reillys barn — både jenten og den ufødte.

- Snille mennesker

Reilly fortalte at hennes høyeste ønske var at noen snille mennesker eller et amerikansk adopsjonsbyrå, som hun hadde lest om, ville komme og kjøpe datteren og barnet hun bærer i magen. Hun må ha så mange penger for å gi fra seg barna slik at hun kan «klare seg en stund fremover». Det går ikke frem av avisartikkelen om hun er avhengig av narkotiske stoffer.

Etter at Paul McMullan og Anne-Marie Reilly hadde snakket sammen en stund, hentet hun en 16 år gammel venninne, som også ville selge sitt ufødte barn.

Utbredt

Sosialkontoret i en ferieby på sørkysten av England opplyser at de etterforsker tre saker der flyktninger fra Kosovo eller Albania skal ha solgt sine barn. Hotellet hvor dette skjedde er nedlagt, og kvinnene er forsvunnet. Sakene blir neppe oppklart.

Det er kjent et rike mennesker fra USA og Europa kjøper barn i fjerne land som Colombia, Sri Lanka og India. Slike salg er blitt omtalt mange ganger i britisk presse. Nå har de fått bevis for at det skjer i deres eget nærmiljø.

Det er første gang det er blitt kjent at barnesalg foregår på gaten i engelske byer som London.

Desperate

Anne-Marie Reilly er fattig og desperat. Hun hadde vært på gaten i to uker da journalisten traff henne. Men på grunn av at hun er høygravid, har hun fått plass i herberger for uteliggere hver natt.

Hun hevder at hun ikke har råd til å ta seg av barna, og at hun derfor vil selge dem til mennesker som kan oppdra dem i et bedre miljø.

Storbritannia er blant de land i Europa som har flest unge, ugifte mødre. De kan få barnetrygd og sosialhjelp, men noen faller utenfor systemet av forskjellige grunner og havner på gaten som tiggere.

Kastet ut hjemmefra

Jentene kan være kastet ut av foreldrenes hjem, de kan være avhengig av stoffer eller de har reist til London i håp om at det finnes muligheter til å få noen til å overta barna i en storby.

Sunday Express-journalisten skriver at han føler seg skamfull over et samfunn som lar unge, gravide mødre med småbarn sitte og tigge på et kaldt sementgulv i en trekkfull undergrunnsstasjon.

Toåringen Shannon var imidlertid et godt trekkplaster. Mange av de forbipasserende falt for den søte småjenten, og ga henne penger, skriver han.

Marked for barnesalg

Det er åpenbart et marked for svartebørssalg. I store land som Storbritannia er det nok av ektepar og samboere som ikke klarer å få egne barn, og som ønsker å adoptere. For å unngå byråkrati og lang ventetid, kan de fristes til å kjøpe et barn direkte fra en fattig mor. Dermed oppstår det et marked som ikke er lett for myndighetene å kontrollere.

Helsedepartementet sier at det ikke kan gjøre noe så lenge barnesalg skjer i hemmelighet. De som kjøper barna skaffer seg en fødselsattest hvor kjøperne fremstår som riktig mor og far.

Barn er trekkplastre

London har fortsatt mange tiggere og uteliggere. Det er ikke uvanlig at barn brukes som trekkplaster. Det hevdes at noen av de kvinnene som tigger på undergrunnsbanene er kontrollert av albansk mafia. Ofte opplever man at det advares på høyttalerne mot tiggere. Det henstilles til at man ikke gir dem penger.

Anne-Marie Reilly tilhører ikke slike organisasjoner. Hun er havnet utenfor systemet. Hun er ikke alene, men ingen vet hvor mange som er i samme stilling.