Ekspedisjonen som chartrer et fly i forbindelse med Mir-styrten selger plassbilletter over internett. Nettstedet Mirreentry.com beskriver hva romfartsentusiaster kan vente seg av det luftige feltarbeidet og hvordan man kan kjøpe plass i det chartrede flyet.

— Romstasjonen vil ses som et stort lyspunkt med mindre lyspunkter som stråler ut. Mir brenner opp i atmosfæren fordi farten reduseres fra 20.000 km/t til 200 km/t, sier Richard Crowther ved det britiske romfartssenteret til BBC News.

Billettene koster rundt 60.000 norske kroner. Ekspedisjonen tar med seg 120 forskere og betalende publikummere til 30.000 fots høyde over sørspissen av Tahiti. Der håper de på en pyroteknisk symfoni av sjeldne dimensjoner. Arrangørene lover at fire tidligere Mir-kosmonauter og en av konstruktørene vil være med.

— Jeg har sett frem til dette i 15 år. Jeg mistet Skylabs styrt i 1979 fordi den var ukontrollert, sier ekspedisjonens organisator Bob Citron til Reuters.

Mir nærmer seg jorden ved hjelp av naturlig kraft. Bakkekontrollen fyrer opp rakettene og gir den det siste dyttet når den er nærmere atmosfæren. Mye av Mir brenner opp før den når Jorden, men ganske store deler når trolig planeten.

— Det er merkelig at vi er de eneste som gjør dette. Styrten vil være den mest spektakulære hendelsen siden Tunguska-meteoritten falt ned i 1908, sier Citron.

Russiske romfartsmyndigheter beregner nedstyrtningen slik at restene etter planen treffer et øde område i Stillehavet. Etter planen går Mir ned en av de første dagene etter 8. mars.(Origo)