BT tok i går sikkerhetslederen i Luftfartsverket, region Hordaland/Sogn og Fjordane, med på en inspeksjonsrunde bak sperringene.

Sikkerhetskontrollen er betydelig styrket på Flesland nå. Også passasjerer som skal fly innenriks må gjennom kontrollen. Kun regionale avganger til Haugesund og flyplasser i Sogn og Fjordane er foreløpig unntatt fra den strenge praksisen.

Masse beslag

Siden terrorangrepet på USA har vaktene på Flesland fratatt passasjerene over 100 gjenstander. Noen av disse gjenstandene er sakser, tapetkniver, supertool-kniver/korketrekkere, ammunisjon og verktøy.

Men det hjelper kanskje ikke å være streng Securitas-vakt hvis den som ønsker det kan supplere beholdningen av spisse gjenstander inne i avgangshallen etterpå?

Dette var noe av det BT fant på sin korte runde:

Spisse gjenstander

  • En liten lommekniv inne i et manikyrsett. * Diverse sakser, både med spiss ende og butt ende. * Korketrekkere med spiss ende laget av tungt metall. * Ostehøvel med to spisse ender på tuppen.

I kafeen får du både kniv og gaffel hvis du ønsker slike redskaper når du spiser pizzaen. Kniven er rund i enden, men gaffelen er spiss nok.

Nervøs flyvertinne

BT er ikke den eneste som har besøkt Reisebutikken på Flesland. Butikkansatt Hedda Årvoll forteller at en flyvertinne tirsdag også gikk gjennom varene i butikken.

— Hun var bekymret, og det skjønner jeg godt. Hun mente at det burde innføres sikkerhetskontroller også ved slusene, sier Hedda Årvoll til Bergens Tidende.

En Securitas-vakt inspiserte Reisebutikken tirsdag. Han fikk se saksene, men mente de kunne få henge i butikken inntil videre.

— Det virker jo litt rart hvis de tar fra 70 år gamle damer sysaksen, og så selger vi sakser i butikken hos oss, sier Hedda Årvoll.

Ifølge daglig leder i Reisebutikken fikk ikke Securitas-vakten med seg de små knivene som er til salgs. Heller ikke de spisse korketrekkerne. Reisebutikken er uansett opptatt av å ha et godt samarbeid med flyplassmyndighetene om hvilke varer som bør og ikke bør tilbys de reisende.

KNIV I MANIKYRSETT: Denne lille kniven var det i går mulig for flypassasjerer å kjøpe etter at de hadde passert dens trenge sikkerhetskontrollen på Flesland.
Foto: Rune Sævig