Den nye metoden kalles Smartfresh og innebærer at frukten er behandlet med en gass kalt 1-MCP. Dermed modnes frukten saktere, og holdbarheten økes til opptil ett år. Eplene er ikke merket, og forbrukerne får dermed ingen informasjon om hvilken frukt som er blitt behandlet.

Metoden er også testet ut på bananer, plommer, avokado og ananas, ifølge den svenske avisen. Den er utviklet av det amerikanske selskapet Agrofresh, som hevder at eplene blir saftigere, fastere og mer smaksrike. Kritikerne mener imidlertid at gassingen fører til at frukten tørker ut innenfra og at C-vitamininnholdet reduseres. Svenske epleprodusenter er blant dem som er negative til metoden, som er godkjent av EU.

Saken fikk torsdag morgen stor oppmerksomhet i svenske nettaviser.

Den svenske butikkjeden ICA innrømmer at den selger slike epler, uten at man vet nøyaktig hvilke epler det dreier seg om.

En sveitsisk undersøkelse viser at 24.000 tonn epler ble behandlet med 1-MCP i sesongen 2005-2006. Blant eplesortene er Gala, Jonagold, Golden Delicious og Granny Smith. Metoden skal være testet ut i Danmark og Holland, men stort sett ikke i andre europeiske land.

Metoden brukes mest på frukt fra USA, New Zealand, Australia og land i Sør-Amerika, skriver Göteborgs-Posten.