Selskapet Mirrentry.com charter et fly som skal følge romstasjonen Mir til dens siste hvile i Stillehavet.

— Romstasjonen vil ses som et stort lyspunkt med mindre lyspunkter som stråler ut. Mir brenner opp i atmosfæren fordi farten dens bremses fra 20.000 km/t til 200 km/t, sier Richard Crowther ved det britiske romfartssenteret til BBC News.

Rom-interesserte katastrofeturister må punge ut med 60.000 kroner for moroa. Arrangørene lover at fire tidligere Mir-kosmonauter og en av konstruktørene vil være med.

Ekspedisjonen tar med seg 120 forskere og betalende publikummere til 30.000 fots høyde over sørspissen av Tahiti. Der håper de på en pyroteknisk symfoni av sjeldne dimensjoner.

— Jeg har sett frem til dette i 15 år. Jeg mistet Skylabs styrt i 1979 fordi den var ukontrollert, sier ekspedisjonens organisator Bob Citron til Reuters.

Mir nærmer seg jorden ved hjelp av naturlig kraft. Bakkekontrollen fyrer opp rakettene og gir den det siste dyttet når den er nærmere atmosfæren. Mye av Mir brenner opp før den når Jorden, men ganske store deler vil nå planeten.

— Det er merkelig at vi er de eneste som gjør dette. Styrten vil være den mest spektakulære hendelsen siden Tunguska-meteoritten falt ned i 1908, sier Citron.

Russiske romfartsmyndigheter beregner nedstyrtningen slik at restene etter planen treffer et øde område i Stillehavet. Etter planen går Mir ned en av de første dagene etter åttende mars.(Origo)