— Det skjedde egentlig litt impuslivt da jeg satt med sønnen vår i tilfluktsrommet, sier Sara Eisen (41) på telefon fra Bet Shemesh i Israel.

— Han var redd, så vi tok en selfie for å muntre oss litt opp.

Deler erfaringer

Bildet ble til en Facebook-side der folk legger ut selfier (selvportretter), videosnutter og andre oppdateringer fra timene de sitter i tilfluktsrommene når flyalarmen går.

— Det har ikke vært så mange angrep her som vi bor, men i landbyene i det sydlige israel må de ofte gå i bomberommet flere ganger for dagen, sier Eisen.

Hun er opprinnelig fra USA, men har bodd i Israel i 20 år, og har fire barn.

— Siden det er sommerferie og skolene er stengt, er det vanskelig for å skulle holde seg innendørs hele tiden. Mange sommerleirer er stengt på grunn av bombefaren.

Traumer

Eisen understreker at Facebook-siden er laget for å muntre opp folk i en vanskelig situasjon, og forteller at hun nesten daglig går inn og fjerner diskusjoner og kommentarer, både fra israelere og andre.

— Det er klart at det er en spent situasjon, der mange har sterke meninger. Men dette er ikke et diskusjonsforum, sier hun.

— Mens dere sitter i bomberommene med deres barn, sitter palestinerne i sine hus og leiligheter og frykter bombene fra israelerne. Snakker dere om dette? Tenker du på dem?

— Ja, selvsagt. Som mor og medmenneske synes jeg det er forferdelig, det er fryktelig trist. Jeg bor i et land der vi går gjennom en vanskelig tid, men vårt hovedmål er å skape et samfunn der vi kan leve normale liv.

Dårlig lederskap

Eisen mener det er Hamas som må påta seg skylden for krigen.

— Det er trist at palestinerne i Gaza har en så dårlig regjering at de ikke kan beskytte sitt eget folk og gjøre det som er til deres beste. I stedet har de gjort hele Gaza om til et helvete.

— Hvordan ser konflikten ut fra ditt perspektiv? Hva ser du i mediene du bruker? Ser dere bilder av ødeleggelsene på Gaza?

— Ja, selvsagt. Vi lever i et fritt samfunn. Det vi ser er grusomt og hjerteskjærende. Gaza var en gang et vakkert sted, før israelerne ble kastet ut og Hamas overtok. Pengene fra EU som skulle brukes til å bygge opp samfunnet, har i stedet gått til å konstruere disse tunnelene.

— Ser du en ende på konflikten?

— Jeg håper at der er folk på den andre siden som tror på at vi vil stoppe vårt angrep det samme minuttet som Hamas slutter å sende raketter mot oss.

Trodde på fred

Den eldste sønnen til Eisen er nå rekrutt i marinen. Det er ikke lett å tenke på at han snart kan ende opp i kamphandlinger.

— Han ble født rett etter Osloavtalen kom i boks. Da var jeg sikker på at dette ville være et fredelig land innen han ble voksen. Men slik gikk det jo ikke.