Borgermesteren i Burgas, Bulgaria bekrefter at det var en sprengladning som forårsaket eksplosjonen som tok livet av flere turister.

Ifølge rikskringkastingen BNR var tre busser, alle med israelske ungdommer om bord, berørt av eksplosjonen. Eksplosjonen skjedde nær flyplassen ved Burgas, som ligger ved Svartehavet og er Bulgarias tredje største by, skriver Aftenposten.no.

Ifølge det bulgarske innenriksdepartementet er seks personer drept i angrepet. 33 personer ble skadet, hvorav en av dem døde på sykehuset kort tid etter. Tilstanden er fortsatt kritisk for tre av dem.

Ifølge TV-kanalen bTVs reporter er ni israelske turister savnet.

— Vi er i gang med å få på plass en liste med navn på de som befant seg på flyet, for å kunne identifisere ofrene, sier Tsvetanov.

Bergensere på vei ned

UD har ifølge Aftenposten ikke mottatt noen meldinger om at nordmenn er rammet av eksplosjonen, men charterselskapet Star Tour har 2600 norske gjester i landet. Ving opplyser til VG Nett at de har om lag 400 gjester i Sunny Beach. Apollo skal ikke ha noen av sine representanter eller gjester i området.

Onsdag kveld skulle også et Star Tour-fly ta av fra Flesland til Burgas.

— Vi fikk melding om at det hadde skjedd en eksplosjon i Bulgaria. Flyet ble en halvtime forsinket, men mer enn det vet vi ikke, sa en av Star Tours passasjerer til bt.no like etter klokken 20.

En halvtime senere tok flyet av og er på vei til flyplassen i Varna, som ligger to timer unna med buss, ifølge Star Tours informasjonsrådgiver Kirsti Irgens Ertsås.

— Vårt personale vil møte passasjerene som lander i Varna og kjøre dem til reisemålene deres, sier hun til bt.no.

Star Tour har ingen indikasjoner på at det skal være farlig å oppholde seg i Bulgaria for norske turister.

— Vi følger situasjonen nøye og er i dialog med UD, sier administrerende direktør Christian Lunde til bt.no.

Omdirigerer alle fly

To av Star Tours norske kunder befant seg på flyplassen da eksplosjonen skjedde.

— Via lokalt personale som underretter oss fortløpende, har vi fått beskjed om at disse to er i god behold og hverken fysisk eller psykisk skadet. Vi holder kontakten med dem, sier Lunde.

STENGT: Flyplassen er nå stengt, og alle fly blir omdirigert til Varna, opplyser politiet, ifølge Reuters.
SCANPIX

Star Tours nærmeste hotell ligger i Sunny Beach, 25 kilometer fra flyplassen i Burgas.— Der har ingen hørt eller sett noe. Alle holdes fortløpende informert gjennom vårt SMS-system om hva som har skjedd og hvordan de kan nå lokalt personell som er tilgjengelig 24/7.

I tillegg til flere fly i uken til og fra Oslo, går det også direktefly fra Burgas til Bergen, Ålesund, Haugesund, Lakselv, Stavanger, Trondheim og Tromsø, ifølge VG Nett.

Et norsk fly hadde avgang mot Burgas klokken 16.30, mens et annet etter planen skulle ta av fra Burgas med landing 00.30 på Gardermoen.

- Som et jordskjelv

— Det er veldig skremmende. Vi har ikke fått noe informasjon fra vår reiseoperatør. Om 12 timer skulle vi ha fløyet fra Burgas, sier Inger Lise Rypgård fra Ålesund til Sunnmørsposten.

— Vi har ikke mottatt noen meldinger om at nordmenn skal være rammet av eksplosjonen, sier pressetalsmann i UD, Kjetil Elsebutangen.

— Det var som et jordskjelv først, og da vi løp ut så vi flammer og røyk. Det var veldig mye oppstyr, og folk var selvfølgelig sjokkerte, sier Julia Flaten til TV2.

Eksplosjonen skjedde svært nærme terminalen, forteller Flaten, som opplevde situasjonen som svært skremmende.

— Vi har fått veldig lite informasjon. Ingen ting er avklart, og vi venter fortsatt på å få beskjed om hva som skjedde, sier Flaten.

Kraftige eksplosiver

Shin Bet, Israels interne sikkerhetstjeneste, har suspendert samtlige flyvninger til Bulgaria, Kroatia, Serbia, Hellas, Sør-Afrika, Thailand, Tyrkia og Aserbadsjan, ifølge Ynetnews. Bulgaria er en populær turistdestinasjon for israelske ungdommer.

Tsvetanov bekreftet samtidig at angrepet var blitt planlagt. Borgermester Dimitar Nikolov sier det ble plassert sprengladninger i bussens bagasjerom, ifølge Haaretz.

— Svært kraftige eksplosiver ble plassert eller kastet inn i bagasjerommet på bussen, sier Nikolov, ifølge det bulgarske nyhetsbyrået Novonite.

Kort tid etter gikk Israels statsminister Benjamin Netanyahu ut og la skylden på Iran.

Ingen har foreløpig tatt på seg skylden for angrepet.

— Bussen ved siden av vår eksploderte. Det var røyk overalt, og folk løp hysterisk rundt. Vi gikk av bussen, og lokalt sikkerhetspersonell førte oss straks inn i terminalbygningen, sier Shosh Eyler til Ynetnews.

Israel sender kriseteam

Ifølge Ynetnews er en 11 år gammel gutt blant de skadede. Også to gravide kvinner ble lettere skadet. Den bulgarske bussjåføren er blant de kritisk skadede.

44 israelske turister på vei til Sunny Beach skal ha vært om bord i bussen som sprengte, ifølge det bulgarske nyhetsbyrået Novonite.

TERROR: Politiet bekrefter overfor Sofia News Agency at eksplosjonen var et terrorangrep.
SCANPIX

Talsmann for det israelske utenriksdepartementet opplyser at israelerne kom med et fly fra Tel Aviv 16.45, og at eksplosjonen skjedde om lag 40 minutter senere. Ifølge en talsmann for Israels statsminister Benjamin Netanyahu, Ofir Glenderman ble det også avfyrt skudd, men det er foreløpig ikke bekreftet av bulgarske myndigheter.

Det bulgarske politiet satte straks i gang en omfattende etterforskning, og de får snarlig assistanse fra et kriseteam som er nedsatt og sendt avgårde fra det israelske utenriksdepartementet.

- TRYGT: Det er ingenting som tyder på at det er farlig for norske turister å oppholde seg i Bulgaria, ifølge Star Tour. Klokken 20.30 tok deres fly av fra gate 23A på Flesland.
2211-TIPSER