Fem av de seks var livvakter for Sri Lankas hærsjef. Han skal selv være livstruende såret, opplyser politiet. En talsmann for hæren bekrefter at minst seks personer er drept.

Eksplosjonen ble utløst av en kvinnelig selvmordsbomber som sprengte seg selv i lufta inne i hærens hovedkvarter, ifølge talsmannen.

– En selvmordsbombe gikk av nær hærens sykehus. Den var rettet mot hærsjefens bil, sier talsmannen.

Minst ti personer skal være såret og brakt til sykehus, ifølge sykehuskilder. Situasjonen på Sri Lanka er blitt stadig mer spent og usikker de siste månedene, og over 100 skal ha blitt drept siden begynnelsen av april.

Mistenker LTTE

Sjefen for den nordiske våpenhvileobservatørstyrken SLMM, svensken Ulf Henricsson, sier til det svenske nyhetsbyrået TT at han er overrasket over attentatet og tror den tamilske separatistbevegelsen LTTE står bak attentatet i Colombo.

– Jeg hadde ikke ventet meg en opptrapping der man slår til mot Colombo før man har sagt helt nei til nye fredssamtaler i Genève, sier han.

På spørsmål om han da utgår fra at det er LTTE som står bak, svarer han:

– Det er vel ingen dårlig gjetning. Det er vel litt for tidlig å si det, men det faller inn i mønsteret for øvrig. Men det kan finnes andre alternativer også.

Planlagte samtaler mellom regjeringen og LTTE i Genève i forrige uke ble avlyst, men så sent som mandag pågikk det fortsatt forsøk på å finne en løsning.

Svarte tigre LTTE, også kjent som Tamiltigrene, var blant de første i moderne tid som tok i bruk selvmordsbombere i sine aksjoner mot Sri Lankas regjering. Blant annet var det en selvmordsbomber som i 1991 drepte Indias statsminister Rajiv Gandhi.

To år etter ble Sri Lankas president Ranasinghe Premadasa drept av en selvmordsbomber, og også Sri Lankas forrige president Chandrika Kumaratunga ble forsøk drept i et selvmordsattentat.

Tamiltigrene hyller fortsatt sine selvmordsbombere, som behandles som en elitestyrke og kalles De svarte tigre.

Årsdagen for det første selvmordsangrepet i 1987 markeres fortsatt med stor festivitas.