Beijing: Unnskyld, Kina!

De ordene vil seks av ti kinesere høre fra den norske Nobelkomiteen og dens leder Thorbjørn Jagland. Dessuten må komiteen tilbakekalle fredsprisen ...

Sinnet hos vanlige kinesere går frem av en meningsmåling i en av kommunistpartiets aviser, Global Times. Den målte i helgen folkedypet i tre storbyer, Beijing, Shanghai og Guangzhou.

Tvang fra Vesten

59 prosent av de spurte kineserne står bak kravet om en unnskyldning og tilbaketrekking av fredsprisen.

75 prosent mener belønningen av systemkritikeren er et forsøk på å tvinge vestlige verdier og Vestens politiske system ned over Kina.

«En fornærmelse»

De sinte reaksjonene stemmer med den kinesiske regjeringens offisielle holdning. Regjeringen har kalt det en «fornærmelse mot Kinas rettssystem» at prisen ble gitt til Liu Xiaobo, som betegnes som «kriminell».

54-årige Liu soner 11 års fengsel for «undergravende virksomhed». Han har vært aktiv menneskerettsforkjemper siden opprøret på Den himmelske freds plass i 1989.

I 2008 var han initiativtaker til det såkalte Carter 08-manifestet, som krever politiske reformer og respekt for menneskerettigheter i Kina.

Kinesisk nasjonalisme

Avisen Global Times, som står bag meningsmålingen, er svært nasjonalistisk.

Derfor kan det virke overraskende når samme rundspørring viser at nesten 25 prosent går inn for å løslate Liu.

16 prosent synes han skal settes fri «på et passende tidspunkt», mens 8 prosent mener han må løslates straks og få lov til å reise til Norge for å t imot fredsprisen 10. desember.

Ukjent før fredsprisen

Til gjengjeld har fredsprisen gjort Liu Xiaobo kjent i Kina. Medier og internett er sterkt sensurert av kommunistpartiet. Det går ut over systemkritikerne, hvis innlegg slettes så raskt som mulig på nettet og forbys i offisielle medier.

Derfor viser undersøkelsen at over halvparten av de spurte først hadde hørt om den fengslede demokratiforkjemperen i forbindelse med fredsprisen.

I Beijing og Shanghai kjente hver fjerde til Liu Xiaobo før han fikk fredsprisen. I Guangzhou var det bare hver syvende.

I Global Times referat av undersøkelsen er prosentsatsene regnet ut med desimaler. Undersøkelsen er basert på telefonintervju med 866 mennesker – de tre byene har mer enn 50 millioner innbyggere.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN