Landets øverste leder Ayatollah Ali Khamenei ga tidligere denne uka grønt lys for en parlamentarisk gransking av den statlige radio— og fjernsynsstasjonen IRIB og andre mektige institusjoner, skriver Financial Times.

Nylig gjenvalgte president Mohammad Khatami har flere ganger bedt om større innsyn i de mektige institusjonene som ligger under Khameneis og de konservative kreftenes kontroll.

Khameneis beslutning setter til side en kjennelse fra i fjor om at organisasjoner under Khamenei ikke skal underlegges offentlig kontroll.

— Å iverksette en parlamentarisk gransking av vårt lands ulike organisasjoner er en måte å sikre disse organisasjoners helse, uttalte Khamenei da han ga grønt lys for slik gransking.

Hvor langt? Det gjenstår imidlertid å se hvor langt granskingen får gå. Flere parlamentsmedlemmer vil at også religiøse stiftelser skal åpne regnskapsbøkene for offentlig innsyn. Iran har et mektig nettverk av religiøse og andre stiftelser, som er viktige for landets økonomi men som svært få har innsyn i.

Kritikere har hevdet at dette nettverket har vært en viktig hindring for Khatamis reformprogram.

Ayatollah Khamenei bestemte i fjor at over 40 reformvennlige aviser skulle stenges, og hindret parlamentet å diskutere endringer i Irans strenge medielover.

Etter at Khatami vant presidentvalget i mai, har reformtilhengerne nøye voktet de konservatives reaksjoner. Granskingen av organisasjonene regnes som en klar seier, og gir håp om oppmykning.

Nye tilbakeslag Men tirsdag denne uke ble reformpolitikeren Hossein Loqmanian dømt til 13 måneders fengsel for sin kritikk i nasjonalforsamlingen tidligere i år av domstolene. Domstolene er helt og holdent i hendene på de strengt konservative.

Også Khatami har ytret ønske om større innsikt i domstolenes arbeid, som gang på gang har hindret hans reformprosess.

Domstolene har varslet at de vil stille en gruppe aktivister for retten De er siktet for å stå bak planer om å styrte det islamske regimet. De rundt 40 aktivistene er motstandere av Irans prestestyre.

NTB