Den norske solforskeren Pål Brekke, nestleder for det såkalte SOHO-prosjektet i den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, forteller at «SOHO»-satellitten sørger for kontinuerlige bilder av solen, og aktiviteten i nærheten av den.

Kometen Machholz ble oppdaget i 1996 av Don Machholz og er en så-kalt kortperiodisk komet som passerer solen med litt over fem års mellomrom. «SOHO» har til nå sendt hjem bilder av mer enn 380 kometer. De fleste av dem er såkalte «solstrykere». Det er kometer som kommer svært nær solen og dermed blir slukt av den. Forskerner er overrasket over hvor sterkt Macholz-kometen lyser. Den sender ut femten ganger så mye lys som de fleste ventet ut fra observasjonene i 1996, sist den passerte solen. Kometen er likevel ikke synlig fra jorden fordi vi blendes av det kraftige lyset fra solen. Men ved hjelp av koronagrafen LASCO kan forskerne se hva som skjer. Dette instrumentet lager sin egen kunstige «solformørkel-se» der lyset fra Solen blendes med en rund skive inne i telesko-pene, forteller Brekke. Dermed kan solens korona og kometer nær solen studeres til enhver tid.

Kometen ble for få dager siden observert med en slik koronograf. Kometen passerer solen i disse dager og fortsetter så ferd forbi solen. Den vil være synlig frem til 10. januar. Alle med tilgang til internett kan følge kometens vandring forbi solen og se hvordan lysstyrken og lengden på halen forandrer seg.

Kometen Machholz ble oppdaget i 1996 av Don Machhol.