Eksplosjonen etterfulgte to andre kraftige soleksplosjoner i helgen. Men mandagens eksplosjon var enda kraftigere, en såkalt X4.2-eksplosjon.

I tillegg ser det altså ut til at dette er den raskeste noensinne: 10,5 millioner kilometer i timen. Det er dobbelt så raskt som vanlige solstormer, ifølge solfysiker Pål Brekke ved Norsk Romsenter.

For dem som har klarvær, kan mandagens soleksplosjon resultere i et meget imponerende nordlys over hele landet, kanskje allerede mandag kveld. Du kan lese siste nytt om nordlysets utbredelse på denne siden. Det er solgass som slynges mot oss, som gir det imponerende nordlyset.

Flekk på solskiven

De siste dagene har en enorm mørk flekk vokst til på solskiven. Ifølge astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard skyldes slike flekker kraftige magnetfelt som hindrer varmen inne i sola å nå ut.

— Temperaturen i den svarte flekken synker med et par tusen grader. Av og til kortslutter magnetfeltene, og det resulterer i kolossale energiutladninger som skyter skyer av het gass ut i rommet, sier Røed Ødegaard.

Solflekken som forårsaket mandagens eksplosjon, er så stor at den kunne rommet flere titalls jordkloder.

Uvanlig

Når restene av gasskyen når magnetfeltet rundt kloden vår oppstår det intense nordlys.

Aktiviteten på solen de siste dagene er uvanlig. Akkurat nå er solen inne i en lite aktiv periode. Aktiviteten på solen varierer i en syklus på elleve år og er nå på vei mot sitt minimum.

Likevel var mandagens eksplosjon den sterkeste siden høsten 2003, og astronomene utelukker ikke at det kommer flere eksplosjoner som resultat av solflekken man nå observerer.

Utbruddet mandag formiddag ble observert av instrumenter i rommet, blant annet av SOHO og av en norsk radioamatør i Larvik, som for øvrig også var en av de første som observerte den kraftige soleksplosjonen i 2003.

<b>SOL:</b> Fredag var solen på besøk i Bergen. Nå er solgass på vei mot mot jorden.
NASA/Scanpix