Fredssamtalene mellom israelerne og palestinerne fikk en god start i Washington denne uken, mener eksperter. Troen på en endelig avtale er derimot svak.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas holdt torsdag direkte samtaler for første gang på 20 måneder da de møttes i USAs hovedstad Washington. Der ble de enige om å møtes igjen annenhver uke i tida framover for å videreføre samtalene.

Det var en god atmosfære under samtalene, sier politiske analytikere etter møtet. Under besøket i Washington sa Netanyahu for eksempel til Abbas at de to var fredspartnere, og Abbas slo fast at veien til fred var ryddet.

På den andre siden er det langt igjen til enighet i Midtøsten, ifølge analytikerne.

— En god start Den første dagen gikk bedre enn Det hvite hus kunne håpet på, konkluderer Daniel Kurtzer, tidligere ambassadør til Egypt og Israel. Ifølge Kurtzer er det et godt tegn at samtalene i det hele tatt startet opp etter angrepet som tirsdag ble gjennomført mot israelske bosettere på den okkuperte Vestbredden.

Den palestinske bevegelsen Hamas sier den står bak angrepet.

Kurtzer trekker også fram den private samtalen Netanyahu og Abbas holdt under besøket i Washington. Samtalen varte i rundt 90 minutter.

— Jeg vet ikke om de forhandlet, men det er sannsynlig at de snakket om sine prioriteringer, om hvilke begrensninger de står overfor og om noen av de tingene de irriterer seg mest på ved den andre, sier den tidligere ambassadøren.

Ifølge ham er det viktig å få ryddet slikt unna tidlig i en forhandlingsprosess.

Frykter uthalingstaktikk Nathan Brown, analytiker ved The George Washington University, sier han er usikker på om planen om jevnlige samtaler i tida framover er positiv.

— Jeg tror de fleste på begge sider tenker at Netanyahu er interessert i å føre forhandlinger, simpelthen for å opprettholde et godt forhold til amerikanerne, men at han i realiteten ikke er interessert i noen avtale, sier Brown.

— Hvis det stemmer, vil de periodiske møtene mellom lederne gagne Netanyahu, men ikke Abbas, påpeker han.

Regionale samtaler Brown roser likevel Det hvite hus for måten samtalene er gjennomført på.

— Én positiv utvikling jeg merket meg, var tilstedeværelsen av lederne fra Egypt og Jordan, sier han.

Egypts president Hosni Mubarak og Jordans kong Abdullah var begge til stede i Washington.

— Det viser at Obamas administrasjon har lyktes bedre enn noen tidligere administrasjon i å sette dette i en regional kontekst og i å samordne tingene regionalt for å kunne nå resultater, sier Brown.

— Det er noe Bush gjorde symbolske forsøk på.

- Avtale langt unna Elliot Abrams, som arbeidet for USAs tidligere statsminister George W. Bush, mener samtalene fikk en positiv start.

— Jeg mener atmosfæren var god, men atmosfære var alt vi fikk i Washington. Forhandlingene har ikke begynt for alvor, og de vil ikke begynne for alvor før israelerne og palestinerne samles alene i et rom, sier han.

Abrams har liten tro på at partene vil nå fram til en avtale.

— Det meste noen israelsk regjering kan tilby, er mindre enn hva noen palestinsk regjering kan godta, sier han.

Obamas mål om å få en avtale på plass innen ett år har Abrams ingen tro på.

— Det er umulig.

Er det mulig å oppnå fred i Midtøsten denne gangen? Si din mening her.