Mediestormen fortsatte lørdag etter at Schröders justisminister Herta Däubler-Gmelin skal ha sammenlignet Adolf Hitler og USAs president George W. Bush på et fagforeningsmøte.

De siste målingene viser at Schröder og hans sosialdemokratiske SPD ligger an til en knapp seier, men de klossete uttalelsene om Hitler har forstyrret innspurten for Gerhard Schröder.

Ledende aviser sluttet seg lørdag til kritikken fra Det hvite hus og jødiske grupper i Tyskland, mens Däubler-Gmelin hevdet at hun var feilsitert.

— Schröders regjering har skadet forholdet mellom Berlin og Washington mer enn noen gang tidligere siden den annen verdenskrig, skrev avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sorry, George!

Schröder har sendt Bush et brev der han beklager oppstyret uttalelsen har skapt. - Jeg vil gjerne fortelle hvor lei meg jeg er for bemerkninger som angivelig er kommet fra justisministeren, skriver Schröder i brevet.

Gerhard Schröder nevnte klokelig ikke Hitler-striden med ett ord da han avsluttet sin valgkamp i nordøstlige Rostock lørdag. Men han vek ikke i sin kritikk mot USAs sabelrasling overfor Saddam Hussein.

— Det Midtøsten trenger er mer fred, ikke mer krig, sa han foran 5000 tilhørere i den gamle DDR-havnebyen.

Skummende Stoiber-avslutning

Edmund Stoiber hadde en mer idyllisk avslutning på sin valgkamp. Lørdag åpnet han verdens mest kjente ølfestival, Oktoberfesten, hjemme blant sine egne i München.

Stoiber, som er regjeringssjef i delstaten Bayern, ble servert den første skummende literen med øl foran tusenvis av tørste gjester, men Stoiber valgte å ikke holde noen politisk appell.

Heiarop på "Edmund, Edmund", kunne høres i flere av ølteltene - i en delstat hvor Stoibers parti CSU fikk over halvparten av stemmene i 1998.

Foto: Thor Brødreskift

Usikker virkning

Schröders Irak-hardkjør har truffet en pasifistisk nerve i en nasjon som fortsatt er strekt preget av to verdenskriger. De fleste analytikere er enige om at SPDs nei til krig har bidratt til å hente inn CDUs forsprang på 9 prosentpoeng i løpet av noen få uker.

Schröders fokus på Irak har dessuten avledet Stoibers hovedbudskap: At SPD ikke har klart å holde sine viktige valgløfter fra 1998 — å redusere arbeidsledigheten betraktelig, og å få fart på Tysklands svake økonomi.

Siste måling

En meningsmåling fra det konservative Allensbach-instituttet viste fredag at Schröders sosialdemokratiske regjeringsparti SPD har gått forbi Edmund Stoibers konservative CDU. SPD lå an til å få 37,5 prosent av stemmene, en fremgang på 0,5 poeng fra onsdag. CDU fikk 37 prosent, en liten nedgang.

SPD regjerer sammen med miljøpartiet De Grønne, og sammen har de to partiene en solid ledelse.

(Kilder: NTB, Reuters)