FRANK M. ROSSAVIK

Søndagens valg i Nordrhein-Westfalen kan få rekordartet mediedekning. Hundrevis av journalister fra inn— og utland er ventet til hovedstaden Düsseldorf.

Grunnen er naturligvis at regjeringen til kansler Gerhard Schröder ligger an til nok et nederlag, denne gangen i en delstat hans sosialdemokratiske parti har regjert i årtier. Siden Schröder ble gjenvalgt som kansler med et nødskrik i 2002, har han stort sett slitt med grufulle meningsmålinger, nederlag på nederlag ved delstatsvalg og annen motgang.

Tidligere i år tapte Schröders SPD til og med statsministerposten i Schleswig-Holstein i nord. Det var ikke forutsett av meningsmålerne. Nå sitter SPD i storkoalisjon med konservative CDU, som ble størst og fikk toppjobben.

Industrielt sentrum

Desto viktigere blir det for Schröder å vinne søndag. Men ingenting tyder på at det lykkes for SPDs lokale statsminister Peer Steinbrück å redde skinnet.

I denne delstaten ligger Ruhr-området, og dermed det klassiske industrielle sentrum av et land som i bedre tider het Vest-Tyskland.

Nyhetsmagasinet Der Spiegel utlegger valgets hovedtema slik i sin siste utgave: «Hvem har skadet landet mest? Hensynsløse kapitalister, offentlig eide bedrifter eller den kollektive nostalgi i kullet og stålets kjerneland?»

Vedvarende høy arbeidsløshet og manglende nyskapning kan bli SPDs bane her, selv om folk tradisjonelt ikke har særlig tro på høyresidens alternativer heller.

Opptur for Merkel

Professor Werner Weidenfeld ved Universitetet i München er en av mange som følger valget i Nordrhein-Westfalen med stor interesse.

Han tror en uforutsett, dramatisk hendelse må til for å redde SPD i valget.

— Staten har et klart endringsklima. SPD har regjert i årtier, og situasjonen i landet er temmelig frustrerende, mener han.

Weidenfeld sier at en CDU-seier åpenbart vil være en psykologisk viktig opptur for opposisjonen i Tyskland, og tilsvarende nedtur for regjeringskoalisjonen med SPD og De Grønne. En seier for CDU vil sikre at partileder Angela Merkel får jobben som kanslerkandidat ved riksvalget neste år, mener han.

Ikke banesår?

Men Weidenfeld hører ikke til dem som mener at dette nederlaget nødvendigvis vil være den sittende kanslers banesår.

— Hvis SPD vinner, får Schröder ny vind i ryggen. Men selv om han skulle tape, er hans skjebne neppe beseglet av den grunn. Han vil gå løs på en ny runde av det store, strategiske spillet, der han så ofte har vist seg som en mester, sier Weidenfeld.

Han påpeker at selv om Nordrhein-Westfalen faller, vil opposisjonspartiene CDU/CSU fortsatt ikke ha 2/3 flertall i Forbundsrådet - det tyske «overhuset» der delstatenes regjeringssjefer sitter. Dermed vil opposisjonen fortsatt ikke eneveldig kunne blokkere regjeringens lovforslag.