Men i Nürnberg, et av uhyre få steder i Bayern der sosialdemokratene har en slags kontroll, ble kansleren tatt imot med jubel i går. — Vi har ikke gjort nok med arbeidsløsheten. Men fra dem som etterlot en million flere arbeidsløse da de forlot regjeringskontorene for fire år siden, fra dem vil jeg ikke ha noen anvisninger, ingen bedrevitersk kritikk!

Gerhard Schröder snakker ikke når han står på talerstolen. Han brøler. Stemmen buldrer og sprekker innimellom - han har vært på veien lenge nå.

Utrolig hvor mye lyd det kan komme fra en så liten mann.

Men brølingen trengs, for meningsmålingene antyder noe nær dødt løp mellom Gerhard Schröder og utfordrer Edmund Stoiber bare fire dager før valget.

Inntil for rundt halvannen måned siden så CDU/CSUs Edmund Stoiber ut som den sikre vinneren. Gerhard Schröders koalisjon av SPD og De Grønne fikk på pukkelen for altfor lav økonomisk vekst og altfor høy arbeidsløshet.

Reddet av storflommen

Så kom storflommen og ga Schröder anledning til å ta rollen som omsorgsfull landsfader. Faren for Irak-krig har også passet Scrhöder godt. Få saker har skapt mer jubel på årets tyske valgmøter enn Schröders stadig klarere utfall mot USAs krigsplaner og nei til tysk deltakelse.

I disse sakene snublet Stoiber gang på gang, og Schröders aksjer steg så mye at han inntil denne uken har vært klar favoritt til å få sin andre periode i Berlins massive kanslerbygg.

Men flommen er nå nesten glemt som politisk fenomen. Og mandag ville Saddam Hussein plutselig slippe inspektører inn i Irak likevel. Dermed er krigsfaren mindre overhengende.

Betyr det at de tyske velgernes oppmerksomhet nå dreier tilbake til økonomi og arbeidsplasser? Arbeidsløse Albert Kerz (49) fra Erlangen like utenfor Nürnberg er tror det.

— SPD har sviktet i sosialpolitikken og i kampen mot arbeidsløsheten. Jeg tror disse sakene avgjør og at Gerhard Schröder ryker ut søndag, sier Kerz til Bergens Tidende.

- Det blir et show

I ungdommen var Kerz medlem av SPD i syv år. Senere har han gått litt frem og tilbake fra valg til valg. Men i år blir det Stoiber som får stemmen.

— Hvorfor er du her for å høre på Schröder da?

— Jeg liker mannen. Jeg vet det blir et show, sier Albert Kerz.

Og det har han rett i. Et sted mellom 4000 og 5000 mennesker, hvorav noen få pipende provokatører fra motstandernes leir, får en forestilling de vil huske.

Det skulle bare mangle. Valgmøtet begynte klokken 17 i går, og kansleren kom ikke før nærmere klokken 20. Nesten tre timer med musikere i 40- og 50-årene som spiller 30 år gammel amerikansk rock tar på. Særlig når mottoet for hele tilstelningen er «For et moderne Tyskland». De siste meningsmålingene understreker at innspurten vil avgjøre valget i Europas største land. Allensbach-instituttet måler en hårfin fremgang for Stoibers koalisjon, og gir den et lite overtak nå bare fire dager før valget. Forsa-instituttet måler derimot fremgang og et lite overtak for kansler Schröder.

Bortebane

På en måte var Gerhard Schröder på bortebane i går kveld. Nürnberg ligger i selveste Bayern, lekegrinden til kanslerkandidat Edmund Stoibers konservative CSU. Partiet pleier å få rundt 50 prosent i denne største tyske delstaten. Da Gerhard Schröder vant kanslervalget i 1998, greide SPD bare å ta 7 av 45 kretser i Bayern.

Resten gikk til CSU.

Men Nürnberg, en av Tysklands viktigste historiske byer og hovedstaden i vakre, nordbayerske Frankenland valgte SPD-kandidater fra begge sine kretser i 1998. Denne byen på størrelse med Oslo har også overborgermester fra SPD.

Derfor er jubelen stor for «Schröder Tour 2002», forbundskanslerens omreisende valgsirkus. Og de fleste vi snakker med i trengselen og ståket er sikre i sin sak:

— Edmund Stoiber skal få lov til å bli her i Bayern, det er best for Tyskland, sa Ursula på 36 fra Nürnberg som ikke tror norske lesere er interesserte i etternavnet hennes likevel.