Bakgrunn: Terrorister fra islamistgruppen Den maskerte brigade angrep og tok gisler ved gassanlegget i In Aménas, øst i Algerie. Angrepet begynte onsdag 16. januar og ble avsluttet lørdag 19. januar.

Trykk F5 eller Ctrl-R for å oppdatere siden. Oppdateringer i fet skrift er de vi vurderer som de viktigste.

Hovedpunkter:

  • Søndag kveld gikk Statoil ut med navnede på de fem savnede nordmennene.
  • En algerisk sikkerhetskilde opplyser søndag kveld at 48 gisler er drept. I tillegg er 32 gisseltakere bekreftet drept, men at tallene er ventet å stige.
  • Lørdag kveld bekreftet Statoil at en ny nordmann var i sikkerhet: Oddvar Birkedal fra Asker. Tips oss! Epost: 2211@bt.no

Siste oppdateringer:

00.17: BT tar en pause i liveoppdateringene til tidlig mandag morgen.

00.11: Krisestaben i Utenriksdepartementet kunne følge gisseldramaet i ørkenen direkte via norske og utenlandske etterretningstjenester, melder VG Nett og NRK. Kilden er utenriksminister Espen Barth Eide.

22.50: Antall gisler som er funnet drept i Algerie, har steget til 48, sier en kilde i den algeriske sikkerhetstjenesten til nyhetsbyrået Reuters, ifølge NTB.

22.02: Stefaren til utviklingsminister Heikki Holmås er blant de savnede. «Det er med sorg og fortvilelse jeg har fått vite at min mors mann, Tore Bech, fryktes drept i gisseldramaet i Algerie,» skriver Holmås i en uttalelse.

22.01: — Vi har fortsatt ikke fått bekreftet informasjon om våre fem savnede kolleger. I samråd med familiene til de berørte og myndighetene har vi kommet til at det er riktig å offentliggjøre navnene, sa Statoil-sjef Helge Lund.

SAVNET: Thomas Snekkevik
STATOIL / NTB scanpix
SAVNET: Hans M. Bjone
STATOIL / NTB scanpix

De fem savnede er:

*** Tore Bech (58), Bergen**

*** Hans M. Bjone (55), Brandbu**

*** Victor Sneberg (56), Sandnes**

*** Thomas Snekkevik (35), Austrheim/Bergen**

*** Alf Vik (43), Grimstad**

— Innsatsen for å bringe klarhet gjennom søk og redning fortsetter med uforminsket styrke. Vi står samlet i denne tunge tiden og tenker på de pårørendes dype uvisshet og fortvilelse. Vi skal gjøre det vi kan for å støtte dem, sa Statoil-sjefen.

21.58: Straks er det klart for Statoils pressekonferanse.

21.10: Wright tok en hatt og en anorakk og prøvde å likne på de lokale da han flyktet sammen med algeriske kolleger etter ett døgn i skjul.

— Vi klatret gjennom gjerdet og sprang inn i ørkenen, i bakgrunnen hørte vi skytingen, forteller han.

21.09: Det frigitte gisselet Alan Wright (37) forteller til The Telegraph om sitt livs mareritt. Han klarte å sende tekstmelding til konen mens han skjulte seg på kontoret:

«Ikke få panikk. Terrorister i leiren. De har blokkert boligkomplekset og fabrikken.»

Så en melding til: «BP sier jeg er savnet. Det er jeg ikke. Ikke vær bekymret. Ikke svar. Elsker dere alle.»

Og enda en til: «Er her fortsatt.»

21.07: Den norske islamisten Ubaydullah Hussain (27) hyller terroristene sin på sin Facebook-side, skriver Dagbladet.

20.30: Statoil har innkalt til ny pressekonferanse på Forus kl. 22.

20.05: Britenes utenriksminister, William Hague, sier i en uttalelse søndag kveld at så mange som sju briter kan være drept i gisselaksjonen.

— Tre britiske statsborgere er bekreftet omkommet i denne forferdelige tragedien. I tillegg frykter vi at tre til, samt en ikke-brite bosatt i Storbritannia, har mistet livet, sier Hague, som videre opplyser at 22 briter har kommet hjem

— Det utgjør det samlede antall britiske borgere som var involvert, sier utenriksministeren.

20.00: Nyhetsbyrået AP melder i kveld at algeriske spesialstyrker fant ytterligere 25 omkomne da de gjennomsøkte gassanlegget søndag. Fra før er det kjent at 32 gisseltakere og 23 gisler er bekreftet omkommet. Afghanske myndigheter har likevel varslet at tallet vil stige utover kvelden.

19.32: Lund sier videre at en omfattende leteaksjon er satt i gang for å finne de fem Statoil-ansatte. Det letes i ørkenområdene rundt In Aménas, på lokale og regionale sykehus, samt på selve anlegget.

19.30: Statoil-sjef Helge Lund opplyser på en pressekonferanse at situasjonen fortsatt er uavklart for de fem nordmennene som er savnet etter gisselaksjonen.

- Vi vet at det er mange drepte. En ny dag uten svar har forsterket vår uro, og vi gjør alt vi kan for å finne våre kolleger, sa Lund.

Les saken her: - Vi gjør alt vi kan for å finne våre kolleger

19.00: Algeriske myndigheter varslet tidligere søndag kveld at 32 gisseltakere og 23 gisler så langt er bekreftet drept. Men sannsynligvis er dette et for konservativt anslag, sier landets kommunikasjonsminister til nettavisen El Watan.

— Jeg er redd tallet på omkomne vil bli oppjustert de neste timene, sier Mohamed Said til avisen, og lover endelige tall i løpet av kvelden.

18.49: Algerisk TV sendte søndag et opptak av det som skal være en samtale under terroraksjonen mellom hærens spesialstyrker og en terrorist på gassanlegget ved navn Abdel Rahman el-Nigeri:

18.27: Statoils konsernsjef Helge Lund holder en presseorientering på selskapets hovedkontor på Forus i Stavanger klokken 19.30.

17.30: Nyhetsbyrået AP har publisert et lydopptak som skal være en samtale mellom en av gisseltakerne og algeriske spesialstyrker tidligere denne uken. "Vi er klare til å dø. Enten får vi kameratene våre ut, ellers så dør vi alle.", sier en av lederne for selve gisselaksjonen, Abdel Rahman el-Nigeri, ifølge TV2.

17.10: Fem gisseltakere er pågrepet ved gassanlegget i Algerie, mens tre fortsatt er på frifot, melder algerisk fjernsyn søndag ettermiddag, ifølge NTB. Fra før er 32 gisseltakere bekreftet drept.

17.01: Mange av de algeriske gassarbeiderne som unnslapp forteller at gisseltakerne utelukkende var interessert i å ta utlendinger til fange, og at mange av islamistene snakket arabisk med libysk og egyptisk aksent.

— Gisseltakerne ropte at de skulle gi Frankrike en lærepenge. Deretter satte de håndjern på alle utlendingene og slo dem over beina, sier flere av dem som overlevde, ifølge NTB.

Det er tidligere meldt at de 32 drepte gisseltakerne er fra seks ulike land.

16.55: Søndag ettermiddag kom Kongehuset med sin første offisielle uttalelse om gisseldramaet i Algerie.

«Vi har fulgt situasjonen til gislene i Algerie med bekymring og uro. Våre tanker er hos dem som fortsatt lever i nagende uvisshet, både pårørende og kolleger i Statoil. Vi føler sorg over drepte gisler fra mange land og samtidig lettelse over våre egne og andre som har kommet trygt hjem,», skriver Kongen ifølge NTB.

16.30: Statoil-sjef Helge Lund har nå reist fra Scandic hotell Flesland, som har fungert som pårørendesenter siden torsdag. Hotellet er stengt for alle andre enn de pårørende.

15.10: Islamisten Mokhtar Belmokhtar, som i et videoopptak sier at han tar på seg ansvaret for terrorangrepet, sier også han er rede til å forhandle med Algerie og vestlige land dersom de stanser bombingen av Nord-Mali.

14.56: Det britiske utenriksdepartementet skriver på sin Twitter-konto at alle 22 britene som kom seg i sikkerhet i løpet av gisselaksjonen, er tilbake i Storbritannia. Det melder Aftenposten.no.

14.52: Islamistlederen Mokhtar Belmokhtar tar i et videoopptak på seg ansvaret for gisselaksjonen i Algerie på vegne av al-Qaida, melder NTB.

14.17: Statoil opplyser at de ikke har bekreftet informasjon om antall omkomne ved In Aménas eller hvorvidt det er norske statsborgere blant de omkomne.

Algeriske myndigheter opplyste tidligere søndag at det foreløpige tallet på 23 drepte gisler vil bli oppjustert i løpet av dagen. Algerisk TV har meldt at 25 drepte gisler er funnet på anlegget.

14.14: Det har vært gjennomført innledende søk i In Aménas-anlegget og det vil gjennom dagen bli gjennomført grundigere søk, opplyser Statoil. I tillegg søkes det i et større omkringliggende ørkenområde. Det letes også på sykehus og andre helseinstitusjoner i Alger, i In Amenas og andre tettsteder der det kan tenkes at personer kan være fraktet til.

14.01: Statoil opplyser at pårørendesenteret i Bergen stenges for mediene.

— Hele hotellet behøves for å legge best mulig til rette for dem som er der, og som har fått et alvorlig budskap med en fortsatt uavklart situasjon, sier pressetalsmann Ola Anders Skauby i Statoil.

Ifølge VG besøkte konsernsjef Helge Lund de pårørende på nytt søndag ettermiddag. I dag ankom også de tre Statoil-ansatte nordmennene som ble meldt i sikkerhet lørdag, til Bergen.

14.00: Statoil opplyser på en pressekonferanse at situasjonen for de fem savnede nordmennene fortsatt er uavklart.

12.50: Frode Andersen i Utenriksdepartementet bekrefter overfor BT at alle de åtte norske Statoil-ansatte som er bekreftet å være i sikkerhet, nå er landet i Norge. Han sier at det ikke er kommet nye opplysninger om de fem nordmennene som fortsatt er savnet.

— Tre norske statsborgere ble uttransportert fra In Aménas i går, og alle er nå kommet tilbake til Norge, sier Andersen.

12.29: 25 lik er funnet inne på gassanlegget In Aménas, melder den private algeriske TV-kanalen Ennahar TV. Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder.

Algeriske myndigheter opplyste tidligere søndag at det foreløpige tallet på 23 drepte gisler vil bli oppjustert i løpet av dagen. Men om de 25 som Ennahar TV melder om kommer i tillegg, eller om de er en del av dem som myndighetene har nevnt, er ikke kjent.

11.48: Her er den filippinske arbeidere på vei hjem. Bildet viser køen på immigrasjonskontoret på hovedflyplassen i Manila. Utenriksdepartementet på Filippinene opplyser at 39 av 52 arbeidere de har opplysninger om, nå er kommet hjem.

sz0ecbf9 (1).jpg

11.44: De 32 gisseltakerne som er drept, kom fra seks ulike land både innenfor og utenfor Afrika, melder algerisk medier.

— Gisseltakerne kom fra arabiske, afrikanske og ikke-afrikanske land, opplyser Algeries kommunikasjonsminister Mohamed Said ifølge det statlige algeriske nyhetsbyrået APS.

Said opplyser imidlertid ikke hvilke nasjonaliteter gisseltakerne hadde. Den franske avisen Le Point har meldt at flere gisler skal ha fortalt at en av gisseltakerne skal ha blitt omtalt som «nordmannen» av de andre gisseltakerne. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier norske myndigheter ikke har noen indikasjoner om at det var nordmenn blant gisseltakerne.

10.31: Algeriske myndigheter bekrefter at flere enn 23 gisler ble drept i gisselaksjonen, og sier endelige tall kommer i løpet av dagen.

— Jeg frykter at dette tallet vil øke, sier kommunikasjonsminister Mohamed Said til den statlige algeriske radiokanalen Kanal 3

09.25: Fem av de 17 norske Statoil-ansatte som var på In Aménas da terroristene angrep, er fortsatt savnet. Statoil og norske myndigheter leter gjennom sykehus i området.

08.05: Algerisk sikkerhetstopp var i Oslo i november for å ha et hemmelig terrormøte med Utenriksdepartementet og norske sikkerhetsmyndigheter. Under et tidligere møte advarte Kamal Rezag Bara om at Mali var et fristed for terrorister og nevnte spesielt Mokhtar Belmokhtar, mannen som er mistenkt for å være hjernen bak angrepet på Statoil-anlegget. Bara etterlyste tettere etterretningssamarbeid, skriver Aftenposten.no.

07.44: Sikkerhetsstyrker leter fortsatt etter en liten gruppe gisseltakere myndighetene antar med stor sannsynlighet fortsatt skjuler seg på det store anlegget i ørkenen øst i landet, skriver The New York Times.

00.35: BT tar en pause i liveoppdateringene til søndag morgen.

00.28: Norsk personell driver nå en intens jakt på de fem savnede nordmennene fra In Aménas-anlegget. Ifølge VG mener norske myndigheter at det er tre muligheter for å finne nordmenn i live: De kan være så hardt skadd at de ikke klarer gjøre rede for seg, de kan ha flyktet ut i ørkenen eller de kan fortsatt gjemme seg inne på anlegget. Mange skadde er fløyet ut av området av algeriske myndigheter, og det kan være nordmenn blant dem, skriver NTB.

00.10: USAs president Barack Obama tilbyr Algerie all den hjelp de måtte trenge i kjølvannet av gisselaksjonen, melder Reuters.

23.36: Norske myndigheter har ingen indikasjoner på at gisseltakeren som skal ha blitt omtalt som «nordeuropeeren» og «nordmannen,» faktisk er norsk, melder NTB. Dagbladet har lørdag snakket med journalisten som først opplyste om den «norske» gisseltakeren. Journalisten er nå klar på at den aktuelle gisseltakeren snakket med nordmennene på engelsk.

23.01: En tallmessig oppsummering. Noen av disse tallene er ubekreftede, mens de norske er bekreftet fra Statoil og Utenriksdepartementet.

  • Fem nordmenn er savnet.
  • De resterende åtte nordmennene som var ved anlegget er i sikkerhet.
  • 685 algeriske og 107 utenlandske gisler er blitt frigjort i løpet av de fire dagene dramaet varte, ifølge en uttalelse fra det algeriske innenriksdepartementet.
  • Ifølge det statlige nyhetsbyrået APS, ble elleve gisseltakere drept i lørdagens angrep.
  • Ifølge samme byrå, som siterer anonyme sikkerhetskilder, ble syv gisler henrettet av gisseltakerne kort tid før angrepet.
  • Og til slutt: APS melder at til sammen 23 gisler og 32 gisseltakere er blitt drept siden onsdag. 22.59: Lørdag bekreftet britenes utenriksminister at fem briter er døde eller forsvunnet, men at det store flertallet av briter var i god behold.

22.55: Det skal ikke være skader på anlegget i In Amenas, melder NTB. Algeries olje- og energiminister Youcef Yousfi sier ødeleggelsene ikke ble så store fordi anlegget ble stengt ned.

— Det var ikke noe trykk, det var ingen eksplosjoner, sier han ifølge det statlige nyhetsbyrået APS, som igjen er sitert av BBC.

22.42: En algerier som klarte å flykte, forteller til France 24 at gisseltakerne sa: «Vi er kommet i navnet til islam, for å lære amerikanerne hva islam er».

Ifølge ham, ble fem gisler deretter henrettet.

22.13: Gisseltakerne satte halsbånd av eksplosiver rundt halsen på ofrene i In Aménas og brukte dem som levende skjold, forteller filippineren Ruben Andrada, som overlevde aksjonen. Det melder nyhetsbyrået AP, gjengitt av NTB.

21.45: Fem briter og en person bosatt i Storbritannia er døde eller savnet etter gisselaksjonen i Algerie, opplyser den britiske regjeringen. - Vi frykter det verste, sier statsminister David Cameron.

20.12: Le Monde melder at minst 23 gisler er blitt drept siden onsdag, i det som skal være en offisiell rapport. 32 gisseltakere skal også være drept.

20.10: Vi gjentar siste hovedmelding: Nordmannen Oddvar Birkedal (58) sier i et intervju med Reuters at han holdt seg innelåst på sitt rom i fire dager mens gisselaksjonen holdt på. Han låste seg inn etter å ha hørt skuddveksling.

20.05: - Gisseltakerne kommer fra en rekke forskjellige land, sier Espen Barth Eide. Han sier at de likevel ikke har en full liste. - I alle fall ikke som vi deler på dette tidspunktet, sier han.

Nyhetsbyrå-rapporter fra Algerie har tidligere fortalt om gisseltakere fra Mali, Algerie, Egypt, Nigeria og Libya. Likevel er det også blitt snakket om en mann med kallenavnet «nordmannen» blant gisseltakerne. Dette er ikke akkurat bekreftet.

20.03: Eide sier de har mottatt noe informasjon fra de norske diplomatene som er kommet til In Amenas. De forteller om døde og skadede. - Det er skjellsettende beretninger de kommer med, sier Eide.

20.00: Eide sier det var noe kontakt mellom gisseltakere og algeriske myndigheter i forkant av at spesialstyrkene gikk inn. - Situasjonen har utviklet seg raskt, sier utenriksministeren.

19.59: En nordmann ble fraktet til sykehus på militærbasen i Rammstein, Tyskland, i natt, en annen var på sykehus i In Amenas, sier Eide.

19.57: Utenriksminister Espen Barth Eide sier UD har et stadig bedre bilde over hva som skjedde. Algeriske spesialstyrker gikk i dag inn på anlegget og drepte de gjenværende gisseltakerne. - Vi har grunn til å tro at sikkerhetsstyrkene viste forsiktighet så lenge det var mulig, sier Eide.

19.55: - For få timer siden tok styrker fra Algerie over gasslanlegget. Dermed er et av de mest brutale terroranslagene mot nordmenn i utlandet, avsluttet. Jeg fordeømmer denne terrorhandlingen og all form for terror. Norge kommer aldri til å gi etter for terror og mennesker som hever seg over demokratiets spilleregler, sier Stoltenberg.

19.52: Stoltenberg forteller om sitt møte på pårørendesenteret.

— Av 13 nordmenn som er savnet, er åtte ute av marerittet i live. Vi skal ikke gi opp håpet for de fem vi savner, men vi må se i øynene at også norske liv kan ha gått tapt, sier statsministeren.

19.50: - Fortsatt kjenner vi ikke skjebnen til fem av nordmennene. Men vi vet at de som er kommet hjem, bærer på grusomme opplevelser, sier Stoltenberg.

19.48: Statoils pressekonferanse er over. Nå begynner Jens Stoltenbergs pressekonferanse.

19.47: - Grusomme handlinger av hensynsløse terrorister, har rammet uskyldige mennesker, sier Statoil-sjef Helge Lund.

— Våre tanker går til alle de som er rammet, uavhengig av nasjonalitet. Det kan ta tid før vi får svar, sier Lund.

19.47: Fem nordmenn er fortsatt savnet.

19.46: Ny nordmann bekreftet i sikkerhet. 12 av de 17 Statoil-ansatte er altså i trygghet, sier Statoil-sjef Helge Lund på en pressekonferanse.

19.45: En mann som skal være norsk har gitt intervju med Reuters. - Da jeg våknet, hørte jeg skudd. Jeg ble på rommet. Inntil i dag tidlig, da jeg ble reddet av militæret. Vi er blitt uhyre godt tatt vare på, sier mannen.

19.00: Bilder som er publisert av den algeriske TV-stasjonen Ennahar, skal vise arbeidere som overgir seg til gisseltakerne. Hvor og når bildet er tatt, er uklart:

18.50: Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide skal holde ny pressekonferanse klokken 19.50.

18.40: Frankrikes president François Hollande sier Algeries reaksjon på gisselkrisen i In Aménas ser ut til å ha vært den beste mulige, gitt at det ikke var mulig å forhandle. Det melder NTB.

18.11: Nyhetsbyrået Reuters har gått ut med et bilde av det som skal være et av de frigitte norske gislene. Han er ikke navngitt. Se bildet øverst på denne siden. Ifølge Reuters viser bildet at nordmannen blir geleidet av algeriske soldater ved politistasjonen i byen In Amenas.

18.03: 14 av 18 ansatte i oljeselskapet BP i In Aménas i Algerie er i sikkerhet, opplyser selskapets direktør Bob Dudley til Reuters. Dudley ser at BP ikke vet hva som har skjedd med de fire ansatte som er savnet.

18.01: BBC melder at algeriske myndigheter oppgir at de fremdeles jobber med å sikre gassanlegget, selv om de anser gisselaksjonen for å være avsluttet.

17.39: Flere medier melder at Algerie takket nei til hjelp fra spesialstyrker fra flere NATO-land, blant annet Storbritannia, fordi algeriske myndigheter ønsket å løse situasjonen på egen hånd.

17.34: Selv om amerikanske myndigheter har vært kritiske til hvordan Algerie har taklet gisselsituasjonen, understreker forsvarsminister Leon Panetta at det er terroristene som bærer skylden for alle dødsfall. Han understreker at det er mange uklarheter rundt hva som skjedde inne på anlegget lørdag.

— Vi vet at liv har gått tapt, sier han

Les flere oppdateringer her.

FRI: Her blir det overlevende norske gisselet Oddvar Birkedal geleidet av algeriske soldater ved politistasjonen i In Amenas.
Reuters
I TRYGGHET: Fem av nordmennene som kom seg unna terroristene på onsdag, landet på Flesland klokken 19.20 fredag kveld.
Odd Mehus
VEISPERRING: Algeriske myndigheter har lagt en jernring rundt In Amenas. Denne veisperringen er det nærmeste media har kunne kommet.
Louafi Larbi, Reuters/NTB Scanpix