— Den saudiarabiske regjeringen kunngjør herved at alle forbindelser med Taliban er kuttet, het det i en uttalelse fra det offisielle nyhetsbyrået SPA. Bakgrunnen for denne beslutningen er at Taliban ikke har svart positivt på alle utspill fra Saudi-Arabia om å innstille støtten til terroristene og utlevere dem.

Myndighetene i Riyadh understreker at USAs krig mot terrorisme også må omfatte Israel. Saudi-Arabias kronprins Abdullah bin Abdul Aziz mener det palestinske spørsmål bidrar til ustabilitet i hele regionen.

— Det palestinske spørsmål, som angår alle arabere og muslimer, er en kilde til ustabilitet i hele Midtøsten, sa prins Abdullah til president George W. Bush på telefonen natt til tirsdag. Han oppfordret USA til å finne en løsning på konflikten i Midtøsten.

Viktig USA-alliert

Saudi-Arabia har lenge vært en av USAs viktigste allierte i Golf-regionen, men har etter hvert stilt seg stadig mer kritisk til den amerikanske Midtøsten-politikken. Landets ledere har gjentatte ganger oppfordret USA om å bidra til å stanse den israelske "aggresjonen".

Bush mener Saudi-Arabia har vært meget samarbeidsvillig, selv om Riyadh-regjeringen ikke vil tillate USA å bruke et nytt flykontrollsenter til å samordne sine straffetiltak mot Afghanistan og mulige arabiske land.

Saudi-Arabia vil samarbeide med USA og den internasjonale koalisjonen i kampen mot terrorismen, men har ikke presisert hva regimet vil gjøre konkret.

- Vanæret

I sin begrunnelse for å bryte med Taliban framholder saudiaraberne at de afghanske lederne har vanæret Islam ved å gi sin fulle støtte til terroristene. Men Saudi-Arabia har vært under sterkt press fra USA, etter som flere av de hovedmistenkte bak terrorhandlingene 11. september var saudiarabere.

— Taliban har gitt adgang til opprettelse av treningsleirer og vervingskontorer på sitt lands territorium. Dermed har mange villedede sjeler fra flere land, ikke minst fra Saudi-Arabia, kunnet utføre sine kriminelle handlinger i strid med grunntanken i alle religioner, heter det i kunngjøringen fra Riyadh.

Anstrengt lenge

Saudi-Arabia opprettet fulle diplomatiske forbindelser med Taliban-regimet i 1997, samtidig med Pakistan og De forente arabiske emirater. Etter at Emiratene brøt forbindelsen lørdag, er det nå bare Pakistan som opprettholder forbindelsene.

Men regjeringen i Islamabad besluttet i helgen å trekke ut alle sine diplomater fra Kabul, av sikkerhetshensyn. Dermed blir Taliban-regimet stadig mer isolert, og Osama bin Laden, som USA holder som hovedmistenkt for terroraksjonene for to uker siden, har stadig færre steder å søke tilflukt.

Bin Laden, som kommer fra en velstående jemenittisk familie i Saudi-Arabia, ble fratatt sitt saudiske pass i 1994. Han skjuler seg trolig i de afghanske fjellene, mest sannsynlig i de ville partiene i Hindu Kush-massivet.

Selv om Saudi-Arabia brøt forbindelsen med Taliban nå, har forbindelsen mellom de to land vært holdt på et lavt nivå helt siden 1998. Landene har ikke hatt ambassadører de siste tre år, og aktiviteten har vært begrenset til administrativ og konsulær virksomhet, som fornyelse av passene til de om lag 200.000 afghanerne som er bosatt i Saudi-Arabia.