Den tibetanske eksilregjeringen hevder at minst 140 mennesker er drept i urolighetene. Menneskerettsgruppen Reportere uten grenser, som sto bak en protestaksjon ved tenningen av den olympiske ild i Hellas mandag, ber Sarkozy boikotte OL-åpningen.

– Jeg lukker ikke døra for noen alternativer, men jeg tror det er klokest å avvente utviklingen. Alle alternativer er åpne, men jeg vil oppfordre kinesiske ledere til å vise ansvar, sa presidenten under et besøk i Tarbes sørvest i Frankrike tirsdag.

Bare åpningen

Medarbeidere av presidenten understreker at han kun åpner for en mulig boikott av åpningsseremonien i Beijing 8. august, ikke lekene for øvrig. Dette er i samsvar med hva Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner sa, da han tirsdag morgen kommenterte Kinas hardhendte maktbruk mot demonstranter i Tibet.

– Denne undertrykkelsen er utålelig, mener Kouchner, som likevel aviser kravet om boikott av sommerlekene som skal holdes i Beijing i tiden fra 8. til 24. august i år. – Ingen, ei heller Dalai Lama, ønsker en boikott av OL – og jeg ønsker ikke å være mer tibetansk enn Dalai Lama, sa Kouchner til radiostasjonen Europe 1.

Den tibetanske eksillederen skal delta på en konferanse om buddhisme i den vestfranske byen Nantes 15. til 20. august. Det er mulig at han da vil møte franske politiske ledere, men det er for tidlig å si noe sikkert om dette, opplyser en tibetansk talsmann i Paris.

Møter Brown

Storbritannias statsminister Gordon Brown og den britiske tronarvingen prins Charles vil begge møte Dalai Lama når han besøker London for å tale på et møte i Royal Albert Hall 22. mai. Planene hilses velkommen av tibetanske eksilaktivister, men møter skarp kritikk fra kinesisk hold.

Den engelskspråklige Beijing-avisen China Daily nevnte ikke protestene med ett ord tirsdag, da den brakte en reportasje fra tenningen av OL-ilden på sine nettsider. En annen artikkel som var viet uroen i Tibet, inneholdt på sin side ingen henvisning til OL.

I Washington sier pressetalskvinne Dana Perino i Det hvite hus at president George W. Bush ikke har endret sine planer om å reise til OL-åpningen i Beijing. Hun tilføyer at USA håper Kina vil vise mer respekt for mindretallskulturer som den tibetanske.

KLAR FOR KAMP: Eller kanskje ikke. Medarbeidere av presidenten understreker at han kun åpner for en mulig boikott av åpningsseremonien.
JEAN-MARC LOOS
OL-DEMONSTRASJON: En demonstrant arresteres under en aksjon i forbindelse med tenningen av OL-ilden foran sommer-OL i Beijing.
Kevin Coombs