Den nyvalgte presidenten forlot luksushotellet Fouquet's Barrière på paradegaten Champs-Élysées i Paris i går formiddag, etter å ha dratt i land en solid valgseier kvelden før. De offisielle tallene viste 53 prosent oppslutning, mot Royals 47.

Hvor han var på vei, ville ingen i følget hans fortelle. Han var sammen med sønnen Louis og konen Cecilia — som først dukket opp ved sin manns side langt ut på valgkvelden, og dermed ga ny næring til ryktene om at ekteskapet ikke er av de mest harmoniske.

Ryktene sa at Sarkozy i går var på vei til Korsika - noen mente å vite at han hadde sett seg ut et gammelt kloster der han ville samle krefter.

Han sa før valget at han i tilfelle seier ville trekke seg tilbake frem til maktovertakelsen. Den er ventet 16. mai. Dagene før ville han bruke til å forberede seg på det tunge presidentansvaret, og til å hvile ut etter en hard valgkamp.

Overgangsregjering

Sarkozy har satt opp en stram timeplan for de mange reformene han vil gjennomføre. I seierstalen søndag understreket han igjen at han mener alvor, og at franskmennene med ham har valgt seg store endringer.

Presidenten vil fjerne skatt på overtidsbetaling, kutte arveavgiften hardt, garantere et minstetilbud av offentlig transport ved streiker, skjerpe straffene for ungdomsforbrytere og gjøre det vanskeligere for arbeidsledige å takke nei til jobbtilbud.

I valgkampen sa Sarkozy at han ville gi seg selv 100 dager til å få igjennom noen av de viktigste reformene.

For å få til dette, er han avhengig av enda en valgseier, i parlamentsvalget i juni. Et solid konservativt flertall i nasjonalforsamlingen vil gjøre det mulig å banke igjennom de nødvendige lovene.

Regjeringen han skal utnevne i neste uke, blir bare et overgangsstyre. Først når utfallet av valget i juni er klart, kan han peke ut mannskapet som skal sette alle planene ut i livet.

Leder på målingene

Så langt ser det lyst ut:

En meningsmåling søndag viste et solid forsprang, med 34 prosent til konservative UMP (Unionen for en folkelig bevegelse) mot 29 prosent til sosialistene.

Seieren i presidentvalget gir også et psykologisk overtak på Sosialistpartiet, som fra før sliter med indre splittelse og heller dårlig samling rundt Ségolène Royal.

Franske aviskommentatorer var i går samstemte i at Nicolas Sarkozy har vunnet en solid seier, etter en tøff, men redelig valgkamp.

— Hardt, men det er folkets vilje. Thatcher uten skjørt? Gjør dere klare, skrev den venstreorienterte avisen Liberation på lederplass i går.

Ønsker mini-grunnlov

Tysklands kansler Angela Merkel var blant de mange som ringte den nyvalgte presidenten for å gratulere. Merkel sa etterpå at hun venter seg å kunne samarbeide «meget godt» med sin konservative kollega, og hun håpet det tette fransk-tyske samarbeidet kan styrkes ytterligere.

En av de første oppgavene de får å bryne seg på, er veien videre for den havarerte EU-grunnloven. Merkel er innehaver av EU-formannskapet dette halvåret, og skal i juni legge frem en plan for hvordan unionen kan reformere måten den styres på. Sarkozy går inn for en mini-traktat, og vil ikke legge saken ut til ny folkeavstemning. I EU-systemet og de fleste medlemslandene er det lettelse over at de dermed ikke risikerer enda et «non» fra det franske folk, slik de fikk i 2005.

De mest avmålte lykkønskningene i går kom fra Tyrkia. Sarkozy sier blankt nei til tyrkisk EU-medlemskap, til forskjell fra sin forgjenger, og vil ikke strekke seg lenger enn til et «privilegert partnerskap». Statsminister Recep Tayyip Erdogan sa at han håper Sarkozy vil tenke seg om på nytt i saken. Han sa også at han håper forholdet mellom de to landene ikke vil bli preget av de samme holdningene som Sarkozy har vist i valgkampen.

KLOSTER: Ifølge ryktene har Nicolas Sarkozy dradd til Korsika for å samle krefter til maktovertagelsen 16. mai. Her på vei ut av Fouquet's Hotel, hovedkvarteret til Sarkozy under søndagens presidentvalg. FOTO: ERIC GAILLARD, REUTERS
ERIC GAILLARD