Nå spekuleres det om flere kriser for en politiker som stadig overrasker. Få tror på et farvel til ambisjonene om å nå helt til topps.

Men Sarah Palin har på ny sendt sjokkbølger gjennom det republikanske partiet og utløst en strøm av spekulasjoner om politiske ambisjoner og et mulig forsøk på å bli presidentkandidat om tre år.

Går sine egne veier

Det plutselige utspillet fra hjembyen Wasilla understreket at Palin går sine egne veier og er en av landets mest uortodokse og kontroversielle politikere.

I en 18 minutter lang tale, som var like vidtfavnende som den var usammenhengende, ga den tidligere kandidaten til posten som visepresident motstridende signaler om sine ambisjoner. Hun virket uvanlig anspent og nervøs, selv om hun sto i sin egen hage omgitt av familie og noen venner.

Til tider lød det som om Palin hadde sagt farvel til politikk for alltid. Hun hadde tenkt grundig over hva hun skal gjøre, men beslutningen var lett da alle hennes fem barn hadde sagt ja til hennes avgjørelse om ikke bare å avstå fra gjenvalg i 2010, men også trekke seg ved månedens slutt, halvannet år før tiden.

Angrep, hvilke angrep?

Guvernøren viste til at alle angrepene hun har vært utsatt for var blitt en belastning for familien. Denne sammenhengen ble underbygget med en overraskende påstand om at det var gjort narr av hennes 18 måneder gamle, mentalt tilbakestående sønn Trig. Ingen har registrert slike angrep.

Et øyeblikk senere syntes de politiske ambisjonene å slå gjennom da hun sa at hun også utenfor guvernørposten kunne kjempe for alle barns fremtid. Så la hun til merkesaker som energiuavhengighet og nasjonal sikkerhet.

Talen ble avsluttet med et sitat som guvernøren tilla general Douglas MacArthur. «Vi trekker oss ikke tilbake. Vi går frem i en annen retning.» Ufrivillig bekreftet den avslutningen mange kritikeres påstand om at 45-åringen langt fra var kvalifisert til en post bare en hjerteattakk fra Det hvite hus.

Det var ikke MacArthur, men en av hans offiserer som fikk snudd et tilbakeslag til noe positivt.

McCains frustrasjon

Pressekonferansen, som ble innkalt på kort så varsel at så verken guvernørens talsmann eller mange reportere rakk frem, kom som avslutning på en uke der Palin igjen havnet i kritisk søkelys.

En artikkel i magasinet Vanity Fair ga viste til de frustrasjonene som Palin i valgkampen skapte hos senator John McCain og mange av hans rådgivere. Artikkelen utløste kraftig verbal slagveksling mellom Palins tilhengere og motstandere.

Striden fortsatte etter det overraskende utspillet fra bakgården i Wasilla. Den republikanske strategen John Weaver fastslo at han ikke kunne forestille seg noe sprøere enn South Carolina-guvernøren Mark Sanfords detaljerte forklaring om sitt utroskap.

Men Palin hadde overgått den standarden. «Hvis det dreier seg om å strebe etter presidentposten, så er det noe av det rareste jeg noen gang har opplevd,» konstaterte Weaver.

Vill spare Alaskas befolkning

Sarah Palin forsikret at hun elsket jobben som guvernør, men etter at hun hadde bestemt seg for ikke å stille til gjenvalg, ønsket hun ikke å fortsette som en politisk «lame duck». Andre guvernører i en slik situasjon fortsatte bare å reise rundt og heve sin lønn, men noe slikt ville hun ikke utsette Alaska for.

Flere uttrykker skepsis til begrunnelsen. I Alaska har det en stund versert rykter om kriminelle undersøkelser mot guvernøren eller medlemmer av hennes familie. Samtidig nærmer en lengre rekke undersøkelser av Palins mulige brudd på etiske regler seg en avslutning. Tidligere granskinger utløste tilbakebetaling av reiseutgifter for hennes barn.

Etter den to måneder lange valgkampen med McCain, da Sarah Palins manglende innsikt i nasjonale og internasjonale forhold utløste parodier som til tider nærmet seg det ondskapsfulle, falt hennes ellers skyhøye popularitet i hjemstaten og hun støtte på politiske problemer.

Kan tjene grovt

Ved å gå av før tiden virker det som om den ambisiøse kvinnen motsier egne påstander om at hun er en naturlig leder, klar til å kjempe. Hennes eget billedspråk kan underbygge kritikken. «Som en god basketballspiller vet jeg at det gjelder å beskytte ballen og holde øynene på kurven, men jeg vet også når ballen skal spilles. Det er det jeg gjør nå,» lød det fra Palin, som ikke forklarte hva kurv og ball skulle symbolisere.

Det kan være økonomiske elementer bak den plutselige beslutningen. Etter å ha overlatt jobben til viseguvernør Sean Parnell 25. juli kan Palin dra USA rundt og holde godt betalte taler. Hun kan samtidig skrive sine erindringer, som honoreres med et millionbeløp i dollar.

Som det republikanske partiets mest kjente og mest omstridte personlighet vil Sarah Palin også kunne hjelpe partifeller med deres innsamlinger og kampanjer. Det gir henne dels mulighet til å skape et nettverk, dels samle mer av den erfaring som var mangelvare da John McCain trakk henne frem fra en politisk bakgård.

– Sprøtt? Kanskje ...

William Kristol, republikansk ideolog som regnes blant Palins tilhengere, innrømmet at de fleste mente at det hele var litt sprøtt.

– Kanskje er det ikke så sprøtt. Hun kunne ikke ha utrettet stort som guvernør. Nå vil hun bli kritisert for å gå i utide, men hvis hun skriver boken og drar rundt i landet for å utdanne seg selv, så vil det være bra, lød Kristols vurdering.

Andre republikanere påpeker at Palin tross angrep og feiltrinn har bred støtte fra partiets grasrot. De vil raskt tilgi henne, hvilket betyr at hun har en sjanse hvis hun stiller som presidentkandidat til valget i 2012.

Republikansk problem

I første omgang har beslutningen understreket det republikanske partiets usikre kurs og manglende ledelse. Partiet var ikke kommet på fote etter nederlagene i november da først senator John Ensign fra Nevada og deretter guvernør Sanford måtte innrømme utroskap som slukket deres politiske stjerner.

Nå har Sarah Palin kommet med enda en ubehagelig overraskelse. Kritikere håper at hun styrter til jorden som en meteor. Tilhengerne forsikrer at verden ikke har hørt det siste fra Sarah Palin.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende