– Vi har fisket ukentlig siden 1980 og dette er første gangen vi har fått en St. Petersfisk. Jeg tror ikke den er blitt fisket så langt inne i Sognefjorden før, sier Bjørn Skanke Sande, som eier og driver Kringsjå Leirskole i Balestrand.

Det var elever fra syvendeklasse på Palmafossen skole på Voss som dro opp fisken da de var på leirskole, skriver Sogn Avis.

– De synes det var veldig stas med en så spesiell fisk. Den ser ut som en flyndre, men har spisse finner, så den er vanskelig å ta i, forteller Sande.

Sidelengs og opp ned

Jens Andreas Huseby, marinbiolog ved Akvariet i Bergen, kjenner St. Petersfisken godt. Han skjønner at folk stusser når de får den på kroken.

– St. Petersfisken er veldig spesiell. Den lever ikke i stim, og den svømmer sidelengs og opp ned. Den er utrolig sær, men veldig god å spise, forteller biologen.

Vanligvis lever denne fisken ved Middelhavet, men nå er den i ferd med å bli vanlig her oppe i nord.

– For ti år siden var den forholdsvis uvanlig, og vi var stolte over å ha den hos oss på Akvariet. Nå får vi henvendelser ukentlig fra folk som har fått denne fisken, forteller Huseby.

Klimaendringer

Han mener klimaendringer, med varmere vann, er grunnen til at denne fisketypen stadig oftere blir dratt opp fra dypet, og han får støtte av Svein Sundby, forsker ved Havforskningsinstituttet.

– Temperaturen har steget jevnt og trutt siden 1960. Middeltemperaturen i de øvre vannlagene har steget med i underkant av en grad i denne perioden. Det høres kanskje ikke å mye ut, men slike langsiktige endringer har mye å si for økosystemet, forteller Sundby.

Han tror det blir mer tropisk fisk å se i Norge de kommende årene.

– Allerede nå har det blitt funnet flere tropiske arter nord for polarsirkelen, sier Sundby.

MORSOM FANGST. Nikolai Ure Norheim (f.v), Svein Gjerdåker og Silje Jordalen fikk seg en overraskelse da de så hva de hadde fått i trollgarnet.
BJØRN SKANKE SANDE
SNART VANLIG. St. Petersfisken holder egentlig til ved Middelhavet, men blir fanget oftere og oftere på Vestlandet.