Ungdom i hettegensere jubler hemningsløst når Ron Paul sier at USA ikke lenger skal være et verdenspoliti.

— Se selv, dette viser at vi kan vinne her i Iowa, sier Joe Corben, en av Pauls ivrige støttespillere, til Aftenposten.no.

I en meningsmåling i The Des Moines Register søndag er Ron Paul (22 prosent) nummer to etter Mitt Romney (24 prosent).

Forskjellen er innenfor feilmarginen.

Men det interessante er undersøkelsens bakgrunnstall. Målingen er gjort fra tirsdag til fredag den siste uken i 2011. Den viser at på hver eneste dag falt Pauls oppslutning, mens tidligere senator, Rick Santorum, økte sin.

Santorum er mannen som nå går mest frem i målingene her i Iowa og som sikrer seg mange av de kristne konservative velgerne. Derfor mener mange at Paul kan komme til å gjøre det dårligere enn forventet. Men det tror ikke 76 åringens entusiastiske tilhengere. De er ikke så bekymret for de underliggende tallene.

— Du kan selv se entusiasmen her, sier Corben.

Stinn brakke

Inne i møterommet her i Marriott hotell her i Des Moines er det stappfullt. Rommet domineres av ungdom. Hovedpersonen selv tordner mot pengebruken i Washington. Han sier at mange er bekymret for at neste generasjon skal arve gjeld.

— Det er feil, neste generasjon er her nå og stemmer for kutt, sier Paul og slår ut med hånden overfor de mange ungdommene som klapper begeistret.

Paul har de siste ukene blitt hardt kritisert av andre kandidater som Michele Bachmann, Rick Perry og Newt Gingrich. Den konservative bloggeren Dick Morris går også i strupen på Paul som når får stadig mer oppmerksomhet.

Det gjelder særlig hans utenrikspolitiske linje som går ut på at USA skal ha et forsvar som skal kunne forsvare USA og ikke leke verdenspoliti.

Ron Paul freder ikke forsvarsbudsjettet for kutt, stikk i strid med republikanske dogmer. Han vil heller ikke frede pensjoner og helseutgifter, slik de fleste demokrater vil.

Nye tankebaner

- Men bryter ikke dette med hele USAs utenrikspolitiske tenkning?

— Det er jo det som er det viktige her. Folk vil ikke lenger at USA skal ha en utenrikspolitikk vi ikke har råd til. På dette området så vinner Pauls standpunkter gehør så vel blant demokrater som uavhengige og republikanere, sier Corben. Hans trosfeller rundt ham nikker seg enig. Han viser også til at Paul får mye økonomisk støtte fra militære familier. - Jeg har flere venner som er veteraner fra Afghanistan og Irak. De støtter Paul, sier han.

Paul vil hente hjem amerikanske soldater fra baser i utlandet. Det være seg Sør-Korea eller i Europa.

— Pauls poeng er at verden blir ikke tryggere av at USA slipper bomber i hodet på folk, sier Corben.

Tro mot grunnloven

Hovedbudskapet på mange av hettegenserne på møtet er at USA skal holde seg til grunnloven. Den trenger en liten, men effektiv stat. Eller som Paul selv sier. - Den amerikanske staten skal gjøre mindre, men det den gjør skal den gjøre bedre.

Ron Paul vet at han ikke har en sjanse til hverken å bli nominert eller valgt til president. Men han satser på å veksle inn støtten han får i politisk innflytelse. Hans tordentale om personlig frihet og imot at staten skal styre for mye av amerikanernes liv rører ved viktige strenger hos amerikanerne.

På møtet her mandag kritiserte Paul sterkt terrorlovgivning som gir myndighetene økte fullmakter til å spionere på eller overvåke amerikanske statsborgere. Lovgivning som ble fremmet under George W. Bush, men som Barack Obama nå ikke legger ned veto mot. Til stor skuffelse for en rekke demokrater og for folk som støtter Ron Paul.

Si din mening i kommentarfeltet under!