Per Rune Henriksen, sekretær i LO i Bergen og omland, regner med at dagens demonstrasjon mot krig i Irak blir en av de største som i Bergen noen gang.

Biskop Ole D. Hagesæther, Oddny Miljeteig fra LO i Bergen og Omland og en student fra United World College i Fjaler holder appeller. På scenen står også byens kulturarbeidere.

— Revygjengen fra Radio Yalla kommer ens ærend fra Oslo. Frode Rasmussen, Oddbjørn Hanto og Eduardo «Doddo» Andersen blir med. Det gjør også dansere fra Carte Blanche, forteller konferansier Yngve Seterås.

Engasjerte artister

— Jeg ville gjøre noe mer enn bare å skrive under på masseutsendelser av e-post mot krigen, sier Doddo, som får opptil 20 henvendelser i året om å stille opp for ulike formål. Han stiller på én eller to.

— Stormønstringen i dag tror jeg blir lagt merke til også i USA. Det er viktig å vise hva vi mener, særlig for oss i Vesten som lever så fjernt fra krig og nød.

Doddo understreker at han verken støtter Saddam eller Bush.

— Hva skal du gjøre?

— Jeg tror det blir to Unge Frustrerte Menn-sanger som har et litt seriøst innhold. «Mål og mening» som handler om vestlige menneskers apati i forhold til verdens problemer, og «Nødrakett» om en gutt som går opp på byens høyeste fjell og skyter ut nødraketter, men ingen legger merke til ham, fordi det tilfeldigvis er nyttårsaften.

Nordahl Grieg

Oddbjørn Hanto skal lede allsang fra scenen med Marianne Juvik Sæbø og Berte S. Taraldsen.

— Jeg stiller på Torgallmenningen av samme grunn som tusenvis av andre - fordi jeg er mot krig mot Irak. Vi skal synge «Til ungdommen» av Nordahl Grieg. Teksten taler direkte til våre innerste følelser og viser essensen i humanismen. At vi skal kjempe med ord og ikke med knyttnever.

Hanto siterer villig: «Skaper vi me n neskeverd, skaper vi fred».

— Jeg er nylig blitt far og Nordahl Griegs ord appellerer særlig til meg nå.

Ruten

Interessen for fredsarrangementet er stor. I tillegg til LO, står Kirkelig Fellesråd, Norsk Folkehjelp, Bergen Attac og Innvandrerrådet bak. Demonstrasjonstoget går fra Torgallmenningen, via Strandgaten og Kaigaten, forbi biblioteket, gjennom Rasmus Meyers Allé og Vaskerelven og tilbake til Torgallmenningen. Hovedparolen er «Ingen krig mot Irak» og folk oppfordres til å ta med seg egne plakater og bannere.

— Støtende slagord og plakater i strid med grunnlaget for demonstrasjonen blir ikke tolerert, understreker Per Rune Henriksen.

«Ingen krig mot Irak»-arrangementet på Torgallmenningen starter klokken 15.