Den katolske kirke er under sterkt press etterhvert som stadig flere forteller at de har vært utsatt over seksuelle overgrep ved katolske institusjoner.

Kirken gransker over 250 overgrepssaker, hvorav noen strekker tilbake til 1950-årene. 160 av sakene stammer fra Jesuitterordenen, der de første sakene ble avdekket i januar. Dette førte til at stadig flere ofre i Tyskland sto frem.

Tidligere på 2000-tallet ble flere overgrepssaker rullet opp i USA.

— Offer for kollektiv vold

Pave Benedikt XVI har i et hyrdebrev bedt ofrene om unnskyldning.

Men stormen legger seg ikke:

Avsløringer viser at paven selv, som erkebiskop i München i 1980, ble informert om at en prest hadde begått overgrep, men unnlot å anmelde saken. Presten fikk fortsette sitt virke.

Representanter for Den katolske kirke har reagert skarpt på anklagene som rammer pave Benedikt XVI, og under langfredag-gudstjenesten i Vatikanet i dag sa presten Raniero Cantalamessa at hans tanker går til jødene:

— De vet av erfaring hva det betyr å være offer for kollektiv vold. Av den grunn kjenner de raskt igjen de tilbakevendende symptomene, sa Cantalamessa.

Antisemittisme

Pave Benedikt XVI satt og så ned da Cantalamessa snakket, skriver New York Times. Presten fortsatte med å sitere fra et brev han har fått fra en jødisk venn:

— Jeg følger med på de voldsomme og konsentriske angrepene på Kirken, paven og de troende. Bruken av stereotypier, forflytningen av personlig ansvar og skyld til en kollektiv skyld minner meg om de mest skammelige aspektene ved antisemittismen, siterte Cantalamessa fra brevet.

Raniero Cantalamessa hadde snakket om Bibelen, voldens natur og Jesu offer da han kom inn på pedofiliskandalen og reaksjonene på den.

Han presiserte at han ikke ville gå spesielt inn på vold mot barn, som geistlige elementer dessverre hadde vært involvert i:

— Om det snakkes det nok utenfor disse vegger, bemerket han.

— Med et minimum av ironi...

Sjefrabbien i Roma, Riccardo di Segni, reagerte med en latter da han fikk høre om presten Raniero Cantalamessas utfall.

— Med et minimum av ironi vil jeg si at det er langfredag i dag, en dag da de ber om at Herren vil opplyse våre hjerter slik at vi gjenkjenner Jesus, sa han med referanse til en bønn i den katolske liturgien der det handler om jøders omvendelse.

— Vi håper at Herren også opplyser deres (hjerter), la rabbien til.

- Motbydelig og uanstendig

Den jødiske lederen Stephan Kramer i Tyskland går lenger:

— Uttalelsen er motbydelig, uanstendig og mest av alt fornærmende overfor alle overgrepsofre og alle ofrene for Holocaust. Så langt har jeg ikke sett Peterskirken i flammer, ei heller har det forekommet voldelige angrep på katolske prester. Jeg er målløs. Vatikanet forsøker å gjøre overgriperne til ofre, sier Kramer til avisen Jerusalem Post.

Overgrepsofrenes talsmann Peter Isely i SNAP (Survivors Network of those Abused by Priests) sier dette:

— De sitter i sitt pavelige palass, de opplever litt ubehag, og så sammenligner de seg med dem som ble sendt i kvegvogner til Auschwitz? Dette kan ikke være mulig, sier han til avisen.