FN har ikke greid å megle frem noen fredsavtale mellom regjeringen og opprørerne i Kongo. Fredssamtalene i Kenyas hovedstad Nairobi har brutt sammen, sier diplomater.

Nigerias tidligere president Olusegun Obasanjo, som har forsøkt å megle på FNs vegne, måtte sent onsdag kveld oppgi forsøkene. Årsaken var at opprørerne ønsket å utvide forhandlingene til å gjelde hele Kongo, ble det meldt torsdag.

Obasanjo og den kongolesiske regjeringen ville at samtalene skulle begrenses til situasjonen øst i landet, der kampene har vært på sine mest intense. Opprørsdelegasjonen virket usikker på sitt mandat, sier Obasanjo.

Opprørernes delegasjon kom mandag denne uken sammen med utsendinger fra regjeringen i Kongo til de første direkte forhandlingene om en fredsløsning. Samtalene kom i gang etter at opprørerne erklærte våpenhvile i november.

Men verken Kongos president Joseph Kabila eller opprørslederen Laurent Kabila deltok i samtalene i Nairobi. Mer enn en kvart million sivile er drevet på flukt i det østlige Kongo siden kampene i regionen blusset opp igjen i august.

HO