Berzengi, som i flere år bodde på Askøy og i Bergen, ble i fjor dømt til fem års fengsel for å ha finansiert terroraksjoner i Nord-Irak.

117 mennesker omkom da selvmordsbombere sprengte seg selv i luften på to kurdiske partikontor i byen Erbil.

Berzengi kom til Vestlandet som asylsøker i 1999. Frem til 2001 bodde han både på Husnes, i Bergen og på Askøy. Senere flyttet han til Stockholm, der han ble dømt i fjor.

Hans medsammensvorne fikk fire års fengsel for å ha samlet inn penger til selvmordsaksjoner.

Videoer med geriljakrig

TV 2 meldte i går at det finnes dokumentasjon i etterforskningsmaterialet på at store pengebeløp ble sendt fra Norge til terrornettverket i Irak. Pengene skal ha gått gjennom flere personer i Norge som de dømte kurderne har hatt omfattende kontakt med.

Ifølge TV 2 har norsk og svensk sikkerhetspoliti i flere år samarbeidet for å overvåke en skandinavisk celle av Ansar Al-Islam — organisasjonen som mulla Krekar har vært leder for.

BT har snakket med bekjente av Berzengi, som fortalte at han skrøt av at han kjente mulla Krekar. Han skal også ha skrytt av at han var geriljakriger, og vist frem videoer med opptak av krigshandlinger i Tsjetsjenia og Afghanistan. Krekar har tilbakevist at han kjente Berzengi.

Stor pengestrøm

Det er svært vanlig at kurdere i Europa sender penger til familien i Kurdistan. BT skrev i forrige måned at over 50 millioner kroner er blitt sendt fra Bergen til Nord-Irak i løpet av bare to år. Trolig går det aller meste til livsopphold for vanlige familier.

Men i dette tilfellet mente den svenske påtalemyndigheten at det ikke var tvil om at pengene skulle brukes til terroraksjoner.

— Pengeinnsamlingen var spesielt aktiv rundt de tidene da disse aksjonene ble gjennomført. Vi er ikke i tvil om at pengene skulle brukes til denne typen virksomhet, sa dommer Runar Viksten under domsavsigelsen i tingretten.

Totalt skal over 70.000 dollar ha blitt samlet inn og overført få dager før aksjonene i Erbil.

Berzengi var i Oslo bare noen dager før han ble pågrepet. Der hadde han kontakt med flere personer som senere er avhørt av Politiets sikkerhetstjeneste.

Aktor i saken, Agnetha Hilding Qvarnström, sa til BT under rettssaken at det var uklart hva Berzengi hadde foretatt seg i Norge.

— Vi tror pengeinnsamlingen har foregått i moskeer i Sverige, sa hun.

Qvarnström var ikke tilgjengelig for kommentar i går kveld. Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke uttale seg om saken.

ALLE DØDE: Her er selvmordsbomberen, sekunder før han trykker inn utløseren i jakkeermet. Bildet er tatt fra etvideoopptak fra partikontoret i Erbil. 117 mennesker ble drept i de to aksjonene.