Eksperter advarer nå mot at saltinvasjonen kan bli like ødeleggende som bølgen i seg selv, skriver tidsskriftet New Scientist på sine nettsider.

Saltet kan gjøre enkelte samfunn avhengige av hjelp til mat og vann i måneder og år.

Brønner fylt med saltvann

En rekke steder har sjøvannet fylt opp brønner, trukket inn i berggrunnen og forgiftet jordsmonnet. Selv så langt borte som Somalia på østkysten av Afrika er hundrevis av brønner fylt med saltvann, eller begravd i sand som ble skylt i land med bølgen, ifølge tidsskriftet.

På Maldivene sør for India skal praktisk talt alt drikkevann være forurenset på 17-18 øyer. Drikkevann må derfor bringes inn med skip.

Nå må de rammede samfunnene stole på at regn skal vaske bort saltet. Men det kan ta tid — kanskje flere år.

Patrick Fuller i det Sri Lanka-baserte International Water Management Institute sier til New Scientist at forurensingen definitivt er et problem.

Kan gå tiår

— For at brønnene skal bli behandlet skikkelig, må saltvannet pumpes ut og deretter bør brønnene bli behandlet med klor for å drepe forurensing, påpeker Fuller.

Dette vil gå greit dersom saltvannet ikke også har trengt inn i den porøse steingrunnen hvor brønnvannet kommer fra. Men dersom også grunnen er forurenset kan det gå år eller tiår før regnet har vasket grunnen ren, ifølge New Scientist.

I mellomtiden må samfunnene importere vann, samle opp regnvann eller investere i dyre anlegg som fjerner saltet fra drikkevannet.

Saltskorpe på jorden

Jordbruket er også hardt rammet av saltet fra flodbølgen. Etter hvert som vannet som ble skylt på land tørker ut, danner saltet en skorpe på markene.

Sri Lanka, hvor fiskerne allerede fortviler over at folk ikke lenger vil kjøpe fisken de fanger, er tusenvis av risgårder og plantasjer for banan og mango forurenset.

— Markene som disse menneskene er avhengige av kan ikke brukes før minst om et år eller to fordi de har mottatt så mye saltvann, sier Gordon Weiss i Unicef til New Scientist.

Andre er langt mer pessimistisk:

— Det vil sannsynligvis ta et tiår å gjøre noen av disse områdene langs kysten om til gårder igjen, sier Chellaiya Dayananda, en talsmann for landbruksmyndighetene øst på Sri Lanka.