Den danske avisen har testet ti pakker med ferske kalkunbryst, innkjøpt i seks forskjellige Netto-butikker. Samtlige viste seg å være infisert med salmonellabakterier.

Det danske matilsynet tillater som hovedregel salg av kjøtt med salmonellabakterier, til tross for at forbrukerne kan bli syke og dø av slike bakterier, skriver Politiken.

Danske helsemyndigheter anslår at om lag 20 dansker mistet livet etter å ha blitt smittet av salmonella i fjor, og at hele 35.000 ble syke som følge av bakterien.

— Politikens funn er utrolig trist, men det er fullt lovlig å selge kjøttet, sier visedirektør Henrik G. Jensen i den danske Fødevarestyrelsen.

For bare to uker siden påviste det danske mattilsynet den svært smittsomme salmonellatypen DT104 i kalkunkjøtt som ble solgt av Netto. Denne salmonellatypen er ulovlig i Danmark, og et parti på drøyt 7 tonn ble returnert til det tyske slakteriet.

Netto-kjeden fortsatte imidlertid å selge kalkunkjøtt fra samme leverandør, og det er i dette at Politiken har påvist to ulike typer salmonellabakterier. Disse typene er ikke like farlige som DT104, men kan likevel være helsefarlige.

— Bakteriene er motstandsdyktige overfor antibiotika så legene kan få problemer med å behandle mennesker som blir syke av dem, sier professor Frank Aarestrup i Danmarks Fødevareforskning.

NorgesGruppen trakk nylig dansk salami fra sine butikkhyller etter at det ble påvist farlig salmonella kedougou-bakterier i en pølsepakke.

35 personer er den siste tiden smittet av denne bakterien som aldri tidligere har vært påvist i Norge.