Heller ikke i dyreverden er det alle hunner som lar utroskap forbigå i stillhet.

Forskning.no skriver i dag at amerikanske atferdsforskere er overrasket over studiene av amfibienes rundbrennere. Vanligvis er det kvinnene som får bank etter utroskap.

Damene vet å bite fra seg

Også hunnene blant den rødryggede salamanderen (Plethodon cinereus) får svi for et sidesprang, men disse damene tar ikke bare imot juling. De vet å bite fra seg også.

— Dette er den eneste arten jeg kjenner til hvor hannen truer hunnen, og hunnen gjengjelder tjenesten, sier Ethan Prosent ved University of Louisiana, som har ledet denne forskningen til forskning.no.

Tvungen utroskap

For å finne ut hvorfor det var slik hentet forskerne et salamanderpar fra naturen som han deretter skilte fra hverandre. Ved å plassere hannene i en container for seg selv, eller sammen med en annen hunn, tvang han dem til å være utro, og deretter fulgte han med på hvordan den faste dama reagerte.

Det viste seg at hunnene var langt mer fiendtlig innstilt mot partnere som hadde gjort det med en annen hunn. De forsmådde salamaderhunnene inntok ofte en posisjon som er ment å få dem til å se store og truende ut, og innimellom bet de til og med hannene. Ikke ulikt hvordan enkelte kvinner hevner seg.

— Bortsett fra menneskene kjenner vi ikke til noen dyr som utviser denne formen for hevnaktig oppførsel, sier økolog John Maerz fra Cornell University til tidsskriftet Nature.

Avslørt av elskerinnens duft

Monogami er egentlig en sjelden affære hos amfibier, men det har vært kjent at den rødryggede salamanderen er av det relativt trofaste slaget. Inntil nå er det imidlertid ingen som har prøvd å finne ut hvordan trofastheten blir håndhevet.

Feromoner fra en salamanderelskerinne klistrer seg til skinnet på den utro hannen, og blir til noe tilsvarende leppestift på skjortesnippen.

Først tenkte forskerne at de hissige salamanderhunnene kanskje ble forvirret av lukten, og blandet hannen sammen med en fremmed hunn. Salamanderdamer er nemlig meget opptatt av å forsvare sitt territorium, melder forskning.no. Hunnene var imidlertid ikke aggressive mot fremmede hanner som luktet av andre hunner.

Hjelper ikke til, men får bli likevel

Fordi salamanderhannene ikke er noe flinke til å hjelpe til hjemme i det hele tatt - de tar seg ikke av barna sine- er det uklart hvorfor hunnene er interessert i at de skal bli ved deres side.

Ikke helt ulikt hva noen menneskekvinner vi heller ikke forstår gjør.

SÅRBAR SALAMANDER: Norge og kanskje verdens største forekomst av stor salamander finnes i Hordaland Arten lever både på land og i vann. Om den er trofast eller ei vites ikke.
Foto: Jan Rabben