Stockholm: De svenske sosialdemokratenes leder Mona Sahlin sier at hun fortsetter som partileder, tross valgnederlaget. Men andre trekker det i tvil.

Partileder er man både i medgang og motgang

Mona Sahlin

— Ja visst. Partileder er man både i medgang og motgang, sier hun til nyhetsbyrået TTs spørsmål om hun blir i jobben.

Hun var på vei til møte i arbeidsutvalget i partiet for å diskutere valgresultatet. På et spørsmål om hvordan hun hadde det, nøyde hun seg med å beklage at hun ikke hadde rukket morgenkaffen.

Marita Ulvskog, representant i EU-parlamentet, sa på vei inn til samme møte at hun mente Sahlin hadde gjort en kjempejobb i valgkampen.

— Jeg ser ingen nytte i å begynne å diskutere personspørsmål, understreket hun. Ulvskog har tidligere uttalt seg kritisk om sosialdemokratenes valgkamp.

Artikkelen fortsetter under bildet

Claudio Bresciani

I SØKELYSET: Mediene jaktet på Mona Sahlin etter valgnederlaget.

— Usikker

Statsviteren Li Bennich-Björkman mener Sahlins stilling er ytterst usikker.

— Jeg tror ikke Sahlin kommer til å bli sittende. Stillingen hennes er ikke så sterk innad i partiet. Jeg har vanskelig for å tro at hun kan bli sittende etter det store tapet. Og samarbeidsinitiativet med Miljöpartiet og Venstrepartiet er en belastning, sier hun.

Bennich-Björkman tror at tidligere justisminister Thomas Bodström kan være kandidat som ny partileder.

— Bodström har kvaliteter som er viktige for en partileder. Han takler mediene godt og er etter hvert en erfaren politiker.

På kort sikt

Sosialdemokrat og professor i statsvitenskap Ulf Bjereld er uenig i vurderingen av Sahlins stilling.

— I hvert fall på kort sikt tror jeg at hun sitter sikkert, sier han.

— Få i partiet vil legge skylden på henne. Valgresultatet er ikke et partilederspørsmål. Krisen i partiet er dypere enn det.

Men han understreker at valgnederlaget er svært alvorlig. Ifølge ham er resultatet det verste på nesten 100 år, og partiet har vært i en nedadgående bølge siden begynnelsen på 1990-tallet.

— Frem til 1991 var Socialdemokraterna et stabilt 40-prosentsparti. Etter det har det snarere vært et stabilt 30-prosentsparti, sier Bjereld.