Malmö: Et avgjørende spørsmål i den svneske valgkampen ble stilt tidlig i søndagskveldens TV-duell mellom Socialdemokratenes leder, Mona Sahlin og Moderaternas statsminister Fredrik Reinfeldt.

De to statsministerkandidatene ble bedt om å skrive på en lapp hvor mange jobber den borgerliges regjeringens skattelette har gitt.

Fredrik Reinfeldt var ikke i tvil: «Ca. 75.000».

Mona Sahlin var heller ikke i tvil. Hun skrev «nesten ingen».

— Ikke din fortjeneste

Socialdemokraternes leder gikk da også til frontalangrep på Moderaternes statsminister de siste fire årene – og beskyldte ham for å ta æren for den svenske økonomien som durer i vei og nå har størst vekst i EU.

— Det er ikke din fortjeneste at verdensøkonomien snur, sa Mona Sahlin og beskyldte Reinfeldt for utelukkende å bruke den bedrede økonomien til skattelette og skape større kløfter mellom folk i jobb og folk på trygd.

Fredrik Reinfeldt ristet på hodet: - Arbeidsløse mennesker må kunne arbeide. Vi må unngå at altfor mange mennesker er avhengig av ytelser.

Hvilken verden befinner du deg i?

Sahlin til Reinfeldt

- Ikke større forskjeller

Han avviste også at det var blitt større forskjeller i velferds-Sverige. Det fikk Mona til å heve stemmen: - Hvilken verden befinner du deg i? Når du sier at kløften ikke er vokst selv om du har gitt skattelette til folk i jobb. Det er det som står på spill.

Dermed var temaet klart. Mona Sahlin valgte å angripe den borgerlige alliansens sterke kort: Den gode økonomien.

Siste sjanse

Det var da også Mona Sahlins siste sjanse til å skape et mirakel som kan knappe inn på den borgerlige alliansens forsprang på meningsmålingene på nesten ti prosentpoeng.

Peter Eriksson fra et annet parti i den rød-grønne blokken, Miljöpartiet, sa før valgduellen, da den siste meningsmålingen ble kjent, at et valg er som en 10.000 meter. Det er siste runde som avgjør. Han mente at det også gjelder politiske valg – så ingenting var tapt ennå. Og i går kveld innledet Mona Sahlin altså siste uken før valget 19. september. Siste runde.

Debatten speilet to ulike personligheter. Mona Sahlin i sin vanlige aggressive stil, mens Fredrik Reinfeldt holdt sin faderlige rolle – og kom med mer teknokratiske utredninger.

Syke kastes ut

Mona Sahlin fortsatte å peke på at 45.000 i år vil bli kastet ut av syketrygden som følge av innstramminger de borgerlige har gjennomført.

— Vi må holde sammen i Sverige. Det handler ikke bare om noen få hundre kroner mer i lommeboken. Det er solidaritet som gjør Sverige sterkt.

Det fikk Fredrik Reinfeldt til å peke på at da han tiltrådte, var det «750.000» mennesker på passive ytelser, og det var nødvendig å gjøre noe med det, for det tåler ikke velferdssamfunnet.

Men det fikk Mona Sahlin til å konkludere at de borgerlige sier at det er de syke og de arbeidsløse som skaper økonomiske problemer: - Jeg går til valg for å fjerne den syketrygdreformen dere har gjennomført.

Artikkelen fortsetter under bildet

ANDERS WIKLUND

SNART SLUTT: Søndag er det valg i Sverige. Da er det slutt på valgkampen mellom MonaSahlin og Fredrik Reinfeldt.

«Omtrent uavgjort»

Heidi Avellan, politisk sjefredaktør i avisen Sydsvenskan, mener at Sahlin gjorde en god figur, men at «det var en debatt som endte omtrent uavgjort».

— Mona Sahlin hadde et mye dårligere utgangspunkt, men det var en av hennes beste debatter mot Reinfeldt. De har en svært ulik debattstil, Reinfeldt fremlegger argumenter, mens Mona Sahlin har en ullen sosialdemokratisk retorikk, der hun påstår ting, men ikke prøver å bevise hva hun står for.

— Hva var de heteste temaene i debatten?

— Særlig syketrygden er så komplisert for sosialdemokratene, for de vet at det var en reform man var nødt til å gjennomføre, og de hadde også satt i gang en utredning. Men samtidig er det deres sterkeste kritikkpunkt i forhold til den borgerlige alliansen, sier Heidi Avellan.

Aktuellts politiske kommentator, Margit Silberstein, mener også at Mona Sahlin tok teten: — Mona Sahlin er de siste ukene blitt møtt med avisforsider om «sjokk» og «krise», og hun var slett ikke merket av det. Hun var offensiv i debatten.

Hva var vanskeligst for dem?

— Reinfeldt har vanskeligst for å forsvare syketrygden. Der kan han virke kald og ufølsom når han skal forsvare de strengere reglene. Mona Sahlin anklager konstant Reinfeldt for å ville senke skatten. Men hun godtar en stor del av skattelettelsene som er gjennomført.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN