Mens kistene ble båret gjennom gatene, ga folkemengden uttrykk for sin fortvilelse gjennom sterkt følelsesladd messing.

For øvrig var det dødsens stille i den irakiske hovedstaden. Sikkerhetsstyrker er utplassert for å opprettholde portforbudet som ble innført etter angrepet mot den sjiamuslimske bydelen.

De døde ble etter hvert løftet opp på biler som i sakte fart satte kursen mot den hellige byen Najaf sør for Bagdad, samtidig som folk fulgte etter til fots.

Al-Qaida Al-Qaida beskyldes for å stå bak bombene som eksploderte i rask rekkefølge i den fattige bydelen. Irakisk politi opplyste fredag morgen at 202 mennesker ble drept og 250 såret. Flere av de sårede fikk kritiske skader og døde senere på sykehus.

En talsmann for innenriksdepartementet sier at ingen andre enn al-Qaida kan ha utført angrepet, som blir omtalt som det blodigste i Irak siden den amerikanskledede invasjonen i 2003.

— Det er klart at al-Qaida gjorde dette. Det er deres måte å angripe uskyldige mennesker på. Ingen regjeringsbygg, ingen militære baser, ingen sikkerhetsstyrker er angrepet. Ofrene var bare uskyldige sivilpersoner, sier talsmann Abdul Karim Khalaf, ifølge nettutgaven til The Times.

Stengt flyplass Irakiske myndigheter innførte straks portforbud på ubestemt tid i Bagdad. I tillegg er flyplasser og havner sør i Irak stengt.

En britisk Irak-ekspert mener at de som sto bak angrepet, ønsker å provosere fram hevn:

— Det var et overdrevent angrep som ble iverksatt for å utløse gjengjeldelser, sier Toby Dodge ved Queen Mary, University of London.

Han sammenligner det med angrepet på en sjiamuslimsk helligdom i byen Samarra i februar. Angrepet provoserte fram en rekke gjengjeldelsesangrep mellom sjiaer og sunniarabere.