— Han er det første nære familiemedlemmet som er pågrepet, sa en talsmann for Den irakiske nasjonalkongressen (INC), Zaab Sethna, til nyhetsbyrået Reuters søndag.

Sultan er gift med Saddams yngste datter Hala, og er den eneste overlevende av Saddams svigersønner.

Sethna sa at Sultan hadde oppholdt seg i Syria, men var blitt overtalt av INC til å komme tilbake for å overgi seg. Han overleveres til amerikanske styrker så snart som mulig.

Sultan er nummer 40 - spar ni - på USAs liste over 55 etterlyste ledere i Saddam-regimet, og fungerte som Saddams privatsekretær helt til det siste. Han er den sjette som er pågrepet.

Det er uklart om Syria har spilt en rolle i pågripelsen av Sultan, men søndag sa president George W. Bush at det var tegn til at Syria hadde tatt signalene fra USA og nå samarbeidet med om ikke å la tidligere irakiske ledere flykte gjennom landet.

Sethna sa at INC har vært i kontakt med Sultans medarbeidere en stund og overtalte ham til å komme tilbake. Han sa at Sultan var kommet landeveien søndag, men at hans bror som var leder av Saddams livvakt, fortsatt er i Syria.

To av Saddams halvbrødre er allerede arrestert, men dem var Saddam uvenner med. Sultan er derfor den viktigste som har overgitt seg, ifølge Sethna. Saddams to andre svigersønner, som flyktet fra landet midt på 90-tallet, ble drept etter at de ble lokket hjem.

Vitenskapsministeren tatt

Amerikanske styrker har arrestert Iraks utdannings- og vitenskapsminister, opplyste den amerikanske sentralkommandoen søndag.

Abd al-Khalq Abd al-Gafar, som er nummer 43 på USAs liste over de 55 mest etterlyste irakere, ble pågrepet lørdag, ifølge sentralkommandoen. uvakt@ntb.no

(NTB)