Oday Adnan Al-Tekriti (38) har bodd i Australia i seks år og har fått innvilget oppholdstillatelse til tross for at han skal ha gjort seg skyldig i krigsforbrytelser.

Han lever et godt liv i byen Adelaide, ifølge mediene. Samtidig sitter noen av hans ofre innesperret i en interneringsleir for asylsøkere 350 kilometer unna.

En menneskerettsadvokat som tidligere arbeidet med å etterforske krigsforbrytelser for FN, sier til australsk fjernsyn at det ikke er tatt noen rettslige skritt mot den tidligere livvakten.

Statsminister John Howard opplyser at Tekriti fikk avslag på sin visumsøknad i 2000, men han vant den påfølgende ankesaken.

En opposisjonspolitiker har møtt irakiske asylsøkere som er kommet til Australia etter å ha flyktet fra Saddam Husseins regime. Enkelte har sittet innesperret i asylmottak i opptil fem år.

— Vi kan ikke ha en situasjon hvor folk som flykter fra et undertrykkende regime, blir sperret inne, mens en som handler på vegne av et undertrykkende regime, går fri, sier Tony Bourke fra Arbeiderpartiet.