Den offisielle forklaringen fra advokatene er at det ikke vil være tid til å gjennomføre arbeid i rettssalen på forsvarlig vis ettersom den kommende rettsseansen er ventet å vare kun i tre eller fire dager.

Samtidig er det stor bekymring for sikkerheten til Saddams advokater og til forsvarerne for hans sju medtiltalte.

Videre ble det meldt om at åtte personer med tilknytning til al-Qaida er arrestert for å ha planlagt et attentat mot den ledende dommeren i Saddam-rettssaken, Raed al-Juhi.

Blant Saddams forsvarere er USAs tidligere justisminister Ramsey Clark. Ifølge en av advokatene vil Clark, som reiste til Bagdad søndag, be om utsettelse når retten settes mandag.

Ukjente gjerningsmenn

Medlemmene av forsvarerteamet valgte å bryte all kontakt med spesialdomstolen i Bagdad i oktober, etter at to av Saddam Husseins forsvarere ble drept. En tredje forsvarer ble såret i et attentat og valgte å flykte fra landet sammen med familien sin.

Det er fortsatt ikke klart hvem som sto bak attentatene, men en mulig forklaring er at ofre for det tidligere regimets overgrep ønsket å hevne seg på ekspresidenten. Saddam Hussein selv sitter innesperret og bevoktet av amerikanske styrker, men forsvarerne hans er lettere å ramme og kan derfor ha blitt sett på som alternative mål.

Medlemmene av forsvarerteamet skal ha gitt uttrykk for bekymring for at den amerikanskstøttede domstolen ville utnevne sine egne folk til å ta seg av forsvaret, hvis teamet fortsatte boikotten av rettssaken. Dette har gitt motivasjon til å gjenoppta arbeidet, men flere av forsvarerne er fortsatt usikre på om sikkerhetstiltakene faktisk er blitt betydelig bedre.

Få av sikkerhetskravene er blitt møtt, så vidt jeg kjenner til, sier forsvarer Issam al-Ghazzawi til nyhetsbyrået Reuters.

Maskerte vitner

Advokatene i saken er ikke de eneste som er bekymret for gjengjeldelsesaksjoner. Mens forsvarerne trues av dem som har lagt Saddam Hussein for hat, har vitner og dommere grunn til å frykte tilhengere av Saddam-regimet. Medlemmer av Baath-partiet, som tidligere styrte landet, er i dag én av gruppene som deltar i opprøret mot de amerikanske og irakiske regjeringsstyrkene. Mange av dem ønsker seg Saddam Hussein tilbake som irakisk president.

Fire av de fem dommerne i rettssaken har sørget for at ansiktene deres ikke vises på skjermen under TV-overføringene av rettsforhandlingene, av frykt for at de senere skal bli gjenkjent.

Når vitnene nå for første gang skal fortelle om det tidligere regimets overgrep, kan de velge om de vil forklare seg skjult bak skjermer, eller med maske foran ansiktet, ifølge en tjenestemann med tilknytning til rettssaken.

Sjialandsby

Få tviler på at Saddam Hussein kommer til å bli dømt til døden når spesialdomstolen har gjort seg ferdig med saken. Aktoratet kommer til å konsentrere seg om henrettelsene av 148 innbyggere i den sjiamuslimske landsbyen Dujail i 1982.

Likvideringene skjedde etter et mislykket attentat mot Saddam Hussein, og eksdiktatoren og sju andre medarbeidere står nå tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten.