– Jeg kan ikke svare ja eller nei på skyldspørsmålet, sa Saddam Hussein da tiltalen ble lest opp i den irakiske domstolen. Saken startet igjen mandag etter tre ukers utsettelse.

Han er blant annet tiltalt for drap, tortur av kvinner og barn og ulovlige arrestasjoner av sjiamuslimer i landsbyen Dujail i 1982. Den daværende presidenten slo hardt ned på innbyggerne i landsbyen etter et mislykket attentatforsøk, noe som resulterte i at 148 mennesker ble drept.

Nå ser det ut til at Saddam likevel bare blir tiltalt for ni av de 148 drapene, melder BBCs korrespondent i Bagdad.

I det irakiske rettssystemet legger aktoratet første fram sin sak og dommerne bestemmer seg så for hvordan tiltalen skal se ut før forsvarerne får legge fram sin sak og presentere sine vitner. Det arbeidet skulle etter planen starte mandag.

Den tidligere diktatoren kan bli dømt til døden hvis han blir funnet skyldig i tiltalepunktene.

– Jeg er fremdeles president Dommer Raouf Abdel Rahman leste opp den detaljerte tiltalen, mens den tiltalte satt og smilte og holdt en koran i venstre hånd.

Saddam mener listen over anklager er for lang, og at han som statsoverhode er beskyttet av grunnloven. Derfor ville han verken svare ja eller nei på skyldspørsmålet.

– Ifølge irakernes vilje er jeg Iraks president, og jeg er fremdeles president i dette øyeblikk, sa Saddam til retten mandag.

– Du var [statsoverhode], men nå er du en tiltalt, svarte Rahman, og valgte å tolke Saddams reaksjon som at han ikke innrømmet straffskyld.

Saddam svarte skarpt tilbake at det ikke går an å behandle Iraks president slik.

REUTERS