JØRGEN ULLERUP

Boken sies å være skrevet av Saddam Hussein i 2000, den gang FNs våpeninspektører ennå ikke hadde begynt å forstyrre freden i hans mange palasser. Den ble — ikke uventet - en bestselger i Irak og er etterpå også utgitt på kinesisk.

Nå er Frankrike det første vestlige landet som får adgang til Saddams poetiske åre. Allerede på omslaget lover utgiveren kjærlighet, forræderi, komplotter og krig, og dermed trekker boken også flere linjer til den pågående internasjonale krisen der Irak er hovedperson.

Romanen handler om kjærligheten mellom en ganske vanlig jente, Zabiba, og en konge i det gamle mesopotamiske riket. Et av temaene er folkelig vilje overfor sammensvergelser uttenkt av utenlandske fiender.

Etter en voldtekt av Zabiba i boken konkluderer Saddam med at voldtekt er den verste forbrytelsen. Enten offeret er en kvinne, et land invadert av fremmede hærer eller en rettighet undertrykt av en tronrøver.

«Zabiba og kongen» er foreløpig trykt i 30.000 eksemplarer på fransk. Bak utgivelsen står en av det irakiske regimes beste venner i Frankrike, Gilles Munier, som er generalsekretær for den fransk-irakiske vennskapsforeningen. Hans mål er å vise Saddams «indre univers», som er svært annerledes enn det bilder media tegner, forklarer Munier til nyhetsbyrået AFP.

Munier kjenner Irak siden 1975, han har tette kontakter til den irakiske utenriksministeren Tarek Aziz, og har lovet å sende overskuddet til irakisk Røde Kors. I 2001 tok Munier noen eksemplarer av boken med hjem i kofferten og overtalte forleggeren Jean-Paul Bertrand i Editions du Rocher til å utgi den.

— Jeg har aldri vært i Irak, jeg er verken for eller imot, jeg er ikke spesialist i politikk men i bokutgivelser. Derfor er jeg med på å utgi en tekst som ikke er omfattet av FNs embargo, og som ikke oppfordrer til drap, sier utgiveren, som uten tvil vil møte kritikk for sitt initiativ.

— Det er et vitnesbyrd. I lyset av det som er i ferd med å skje, er det viktig å bidra med enda en brikke til det irakiske bildet, mener han.

Mens Jean-Paul Bertrand forbereder utgivelser i andre vestlige land, har vennskapsforeningens formann, Gilles Munier, gått i gang med å oversette Saddam Husseins tredje bok, som handler om diktatorens ungdom.