Romanen «Zabibah og Kongen» av «Bokas Forfatter», er ifølge London-avisen The Guardian for tiden Iraks suverent mest solgte bok. Vestlige diplomater tror det neppe dreier seg om noen spontan begeistringsbølge, når nesten alle irakere plutselig er blitt eiere av boken.

Ifølge irakisk presse er den 160 sider lange romanen også det store samtaleemne blant landets intellektuelle. Vestlige diplomater som har lest boken, sier den preges av blomstrende språk, overdreven symbolbruk og en generell mangel på litterær disiplin.

Men kritikere i Iraks statskontrollerte medier mener boken byr på «en fornyelse av romankunsten». Kritikkene er samstemt overstrømmende, noe som kan skyldes at kritikerne var fullstendig klar over (eller har fått streng beskjed om) hva de måtte skrive.

Diplomatene og vestlige pressefolk har plutselig kommet på at Saddam tidlig i fjor nevnte at han gikk med planer om å skrive en roman. Hvis han virkelig har gjort alvor av trusselen, er han troendes til hva som helst, sier engstelige observatører nå.

NTB