JØRGEN ULLERUP

Det er det store spørsmålet etter arrestasjonene av over 160 eksiliranere i Paris tidligere denne uken. De ni millioner dollarene ble funnet i et pengeskap og flere kofferter i eksiliranernes hovedkvarter i Auvers-sur-Oise. En kilde i politiet sier til avisen Le Figaro at noen av dollarbuntene var pakket inn i irakisk avispapir datert 13. april 2003, fire dager etter Bagdads fall. Hvis opplysningen er riktig, og hvis det overhodet kom ut aviser i Bagdad midt i krigen, kan det være snakk om en del av det kolossale millionbeløpet, som Saddam Hussein hadde stukket til side til seg selv.

I går ble 17 av rundt 160 arresterte eksiliranerne fremstilt for antiterrordommere i Paris. De er siktet for å være medlemmer av den væpnede iranske opposisjonsgruppen, folkets mujahediner (OMPI).

Blant de fengslede er Maryam Radjavi, konen til mujahedinenes historiske stifter og antatte leder av gruppen, som både i Europa og USA anses for å være en terrorgruppe.

Sikkerheten var stor rundt fremstillingene i retten i går. Eksiliranere over hele Europa har protestert voldsomt mot pågripelsene, mange ved å sette fyr på seg selv. I går forsøkte den franske innenriksministeren, Nicolas Sarkozy, å berolige demonstrantene ved å forsikre at det ikke blir snakk om å etterkomme en iransk anmodning om å utlevere Maryam Radjavi til Teheran.

Folkets mujahediner, OMPI, var alliert med Saddam Hussein og hadde treningsleirer for sine styrker i Irak. Herfra rettet bevegelsen flere væpnede angrep mot prestestyret i Iran. Etter krigen tvang USA mujahedinene til å nedlegge våpnene, og en rekke medlemmer av opprørshæren flyktet til Frankrike, hvor terrorgruppen ifølge fransk politi ville opprette sitt verdenshovedkvarter.

Målet med arrestasjonene er ifølge den franske etterretningstjenesten å unngå at det fra fransk jord planlegges eller utføres terroraksjoner. Ifølge lederen av etterretningstjenesten DST, Pierre de Bousquet de Florian, planla mujahedinene flere attentater mot iranske interesser i Europa. I et intervju nylig sammenliknet han gruppen med en fanatisk og toppstyrt sekt.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

SULTESTREIKER: Folkets mujahedin sier de vil sultestreike inntil Maryam Rajavi slippes fri. Rajavi er konen til konen til mujahedinenes historiske stifter.<br/>FOTO: XAVIER LHOSPICE, REUTERS