Advokaten Khamis al-Obaidi ble onsdag morgen hentet fra sitt eget hjem i Bagdad av en gruppe væpnede menn. To timer senere ble han funnet drept, med merker etter tortur på kroppen og begge armene brukket, ifølge politikilder.

Øyenvitner forteller at tre menn la fra seg liket ved en rundkjøring i hovedstaden, før de skjøt i luften og ropte «dette er baathistenes skjebne!»

Liket var plassert under en plakat av en sjiamuslimsk, religiøs leder som ble drept av Saddam Hussein, noe som har utløst mistanke om at sjiamuslimske militsgrupper kan ha stått bak ugjerningen.

Ber om pause

Khalil al-Dulaimi, lederen av forsvarerteamet i saken mot den tidligere irakiske diktatoren, mener rettssaken nå må ta en pause. Han ønsker også at de tiltalte flyttes til utlandet av hensyn til sikkerheten deres.

– Det etiske ansvaret gjør det nødvendig for oss å sikre beskyttelse av våre kollegers liv i denne jungelen av ville militsgrupper som ønsker å drepe Iraks sønner og ødelegge landet, sier al-Dulaimi til nyhetsbyrået DPA.

Han hevder videre at det var militsgrupper med bånd til innenriksdepartementet som sto bak kidnappingen av al-Obaidi, og at disse gruppene har samarbeidet med de amerikanske styrkene i landet for å sikre at Saddam Hussein får strengest mulig straff. Derfor må også de amerikanske styrkene bære noe av ansvaret for drapet, mener al-Dulaimi.

Aktoratet i saken mot Saddam Hussein avviser at prosessen vil bli utsatt, og sjefanklager Jaafar al-Moussawi understreker betydningen av ikke å la seg presse av terrorvirksomhet.

Uniformer

Al-Obaidis kone forteller at de væpnede mennene som bortførte ektemannen, var kledd i politiuniformer. Ifølge familiens egen advokat skal kidnapperne ha hevdet at de tilhørte sikkerhetstjenestene og at al-Obaidi var innkalt til avhør.

Disse opplysningene minner om bortføringen av Saadoun Janabi, den første av forsvarerne i rettssaken som ble likvidert. Han ble funnet drept i nærheten av den sjiamuslimske bydelen Sadr-byen i november i fjor, i samme område hvor al-Obaidi ble funnet onsdag. Janabis naboer fortalte den gang at kidnapperne hevdet de kom fra innenriksdepartementet.

80 bortført

Al-Obaidi var den eneste av Saddam Husseins advokater som fortsatt bodde i Irak, etter at kollegene hans valgte å flytte med familiene sine til utlandet av sikkerhetshensyn.

– Det som skjer, det skjer, sa al-Obaidi i fjor da han ble spurt om hvorfor han valgte å bli værende i Irak også i periodene når retten har pause.

Noen timer etter at advokaten ble funnet drept onsdag, ble over 80 ansatte i det irakiske industridepartementet tatt til fange og kjørt bort i busser i en massiv væpnet aksjon nord for Bagdad. Det var umiddelbart ikke kjent hvem som sto bak kidnappingen, men episoden minnet om bortføringen av 50 ansatte i et busselskap i Bagdad tidligere i måneden.

Gjerningsmennene den gang var kledd i innenriksdepartementets uniformer, og så langt er kun 17 av disse gislene kommet til rette.